Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниАктовий день ВПБА (оновлено)
Новини

Актовий день ВПБА (оновлено)

До дня Собору волинських святих, що відзначається 23 жовтня, в Луцьку проведено богослужіння та урочисті заходи.

Як повідомив сайт Vpba.edu.ua, напередодні, 22 жовтня, у домовому храмі Всіх святих землі Волинської ВПБА проректор з виховної роботи ігумен Іларіон (Зборовський), гості та студенти відслужили вечірню.

24 жовтня Божественну літургію та подячний молебень у кафедральному соборі Святої Трійці очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Із ним, зокрема, молилися: митрополит Переяславський і Вишневський Олександр, ректор Волинської православної богословської академії протоієрей Володимир Вакін, канцлер протоієрей Микола Цап, ректор Рівненської духовної семінарії протоієрей Віталій Лотоцький, старший викладач кафедри богослів‘я Київської православної богословської академії протоієрей Михайло Омельян, представники інших духовних навчальних закладів нашої Церкви.

Тут, у храмі, відбулася посвята першокурсників. Студенти отримали благословення на носіння підрясника, склали присягу, одержали студентські квитки, залікові книжки та значки. Відбулася дияконська хіротонія студента 5-го курсу.

Свято продовжилося в актовій залі ВПБА. У вступному слові ректор духовного вишу отець Володимир поздоровив усіх із торжеством, коротко підсумував минулий навчальний рік. Студентів і професорсько-викладацький склад привітали архієреї та інші священнослужителі, а також голова облради Григорій Недопад, керівництво Волинського прикордонного загону, інші гості.

Кращих студентів нагороджено митрополичими грантами на оплату навчання, кільком вручено цінні подарунки. Стипендії на навчання від Союзу українок Америки надано студентам Академії, які захищають Україну від російського вторгнення. Грант для освітньо-наукової діяльності від СУА отримали: ігумен Димитрій (Франків), протоієрей Владислав Фульмес та протоієрей Олександр Хорошко.

Відзначення Собору, тобто дня спільного вшанування, всіх святих землі Волинської 23 жовтня започатковано 1881 р. – на честь 50-ліття повернення в Православ’я Свято-Успенської Почаївської лаври, що більше віку перебувала в підпорядкуванні уніатів.

Перелік прославлених Церквою подвижників благочестя, які просяяли на Волині або пов’язані з нею, починають рівноапостольні першовчителі слов’ян Кирило і Мефодій (їхня єпархія сягала річки Стир). Цей сонм постійно поповнюється. Зокрема, не так давно долучилися новоканонізовані: преподобний Амфілохій Почаївський, благовірний князь Володимир Василькович, мученик Данило Братковський, а торік – праведна Єлизавета (Галшка Гулевичівна). До собору волинських святих належать і новомученики та сповідники ХХ століття, які постраждали за Христа в нашому краї.

Волинській православній богословській академії вже понад 220 років. Вона є наступницею Острозької єпаршої семінарії, заснованої єпископом Варлаамом (Шишацьким) 1795 р. Протягом своєї історії навчальний заклад діяв у різних містах, кілька разів його закривали й відновлювали. У 1992 р. відбулося відродження духовної семінарії в незалежній Україні, яку 2011-го реорганізовано в богословську академію.


24 жовтня 2022 р. Інші новини за рубриками: Волинська православна богословська академія, Протоієрей Володимир Вакін, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Микола Цап
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери