Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниБогослов: що робити зі священниками-колаборантами
Новини

Богослов: що робити зі священниками-колаборантами

Духовенство, котре пішло на співпрацю з ворогом. Це одне з питань у черговій телепередачі «Духовна абетка» («12 канал»), в якій взяв участь Андрій Ковальов, теолог, журналіст, політолог, військовий.

Із російським вторгненням деякі громадяни перейшли на бік окупантів, у тому числі священники московської церкви. «Це гріх Юди, який зрадив Ісуса Христа», – каже релігієзнавець, який, до речі, закінчив Волинську православну богословську академію. Душпастир повинен навчати людей любити свою земну Батьківщину, а не ставати в ряди колаборантів.

Незалежну Україну росіяни вважають своєю загрозою. Тому вони закидали до нашої держави своїх агентів, серед яких функціонери Московського патріархату. Священники МП задовго до вторгнення поширювали російські наративи. На думку А. Ковальова, МП можна вважати єретичною структурою. Там говорять, що єдність із Творцем можлива тільки через єднання з Москвою. Отже, це – секта, яка веде до загибелі, а не до спасіння.

Господь дає нам декілька важливих сигналів. По-перше, об'єднуємося лише в разі небезпеки, тож повинні засвоїти цей урок і зрозуміти, що наша єдність дуже важлива завжди. По-друге, у єдності ми сильні і здатні перемагати. Тому після перемоги потрібно вже бути разом, аби потім не страждати гріхом розз'єднання і щоб Господь знову не покарав нас війною. Після перемоги Україна стане могутнішою і сильнішою. А зараз ми розплачуємося за свої гріхи. Господь дав нам українську церкву, а ми шукали ще Московський патріархат із надією, що він кращий і благодатніший.

Російська імперія, переконаний Андрій Ковальов, однозначно розвалиться, ми будемо свідками цього. Адже це остання імперія на карті світу, всі інші вже розпалися. Після розвалу РФ поділиться на декілька незалежних держав, які матимуть свої церкви. І Кирил тоді вже не буде патріархом «всєя Русі».

Цей та всі інші випуски програми «Духовна абетка» – на нашому сайті, у розділі «Відео».
6 жовтня 2022 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери