Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниПодякуймо Господу за урожай – проповідь архієрея
Новини

Подякуймо Господу за урожай – проповідь архієрея

У свято Винесення чесного хреста Господнього митрополит Луцький і Волинський Михаїл розповів про особливі дні вдячності для мирян.

На завершення Божественної літургії в кафедральному соборі Святої Трійці, владика зазначив, що до Всевишнього ми частіше звертаємося з проханнями, аніж із подякою. Церква встановила нам певні дні подяки за милості й щедроти, що посилає нам Бог.

Ми знаємо стародавню традицію новоліття 21 березня, після якого починалися польові роботи. Того дня кожен міг попросити собі достатку.

Спочатку звертаємося до Бога, щоби благословив вчасно посіяти. Потім – щоби посіяне виросло. А коли виросте, християнин дякує Господу за урожай. Від нас залежить посіяти й обробити, а як впливатиме на нього сонце, дощ, вітер, інші явища, залежить від наших щирих молитов. Іноді попущення Боже дозволяє задуматися: не дбав – не вродило. Тож «просіть і дасться вам…», сказано в Євангелії (Мф. 7:7).

У цих проханнях – сутність спілкування із Живим Богом. Має бути проста розмова: попросив, побачив, подякував. Коли Творець бачить нас вдячними, Йому хочеться нам більше дати. А коли ми невдячні, тоді Господь дає лише найнеобхідніше.

Нинішній день – це подяка за частину врожаю, що вже дозрів. За кілька днів знову подякуємо Господу. Адже має бути живе спілкування з Богом! Дякуємо, що ми забезпечені Його дарами на наступний рік.

15 серпня 2022 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери