Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЯк зберегти стосунки на відстані у війну
Новини

Як зберегти стосунки на відстані у війну

Протоієрей Віктор Михалевич, настоятель луцької церкви Введення у храм Пресвятої Богородиці, у черговій телепередачі «Духовна абетка» на «12 каналі» (12kanal.com) говорив про родинні взаємини в умовах війни та інше важливе.

Коли чоловік на фронті, його дружина має постійно перебувати в молитві, якомога частіше відвідувати богослужіння. Святі отці кажуть, що сильною є молитва жінки, яка постійно благає Творця за чоловіка, сина, брата. Вірна дружина завжди вірить у Господа і свого мужа. І тоді такий воїн, проходячи через важкі обставини, виживає. Якщо чоловік знає, що його вдома чекають, – це сильна мотивація: є кого обороняти, захищати, є для кого послужити. І коли трапляється побачитися з родиною, хоч на короткий час, то ці зустрічі дуже важливі.

Стосунки, розділені відстанню, можна порівняти з фундаментом. Сімейне життя – це будинок, у якому має бути міцний підмурівок, тобто Божі принципи. А щоб він був «із каменю», потрібно час. Святитель Йоан Золотоустий говорив: якщо чоловік, дружина, діти живуть у згоді з Господом, то така сім’я міцна. Міцність її випробовується різними кризами, зокрема і війною. Коли, за словами апостола Павла, приходить «день злий» і змітає все на своєму шляху, то є і таке, що вистоїть.

Будь-які кризи, біди, негаразди приходять для того, щоб ми змінилися. Цей світ заражений гріхом, починаючи від Адама і Єви. То що потрібно робити? Молитися і займатися благочестивими справами. Панотець навів приклад із книги психолога Віктора Франкла «Людина в пошуках справжнього сенсу». Коли автор, перебуваючи в німецькому полоні, зрозумів, що зараз не уникне загибелі, то почав сильно молитись і врятувався.

Сила молитви дає нам просвітлення. Людина відчуває, що Господь із нею навіть «у тіні смертній» (Пс. 22:4) перебуває поруч. Священник радить щодня читати 90-й псалом і вивчити його напам’ять. Ісус Христос, подолавши спокуси, вийшов переможцем.

Цей та всі інші випуски програми «Духовна абетка» – на нашому сайті, у розділі «Відео».

26 липня 2022 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери