Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниПереможцями конкурсу фотографій «Троянди собору» стали…
Новини

Переможцями конкурсу фотографій «Троянди собору» стали…

У луцькому кафедральному соборі Святої Трійці відбулося вручення дипломів найкращим учасникам творчого змагання, яке організував інформаційно-видавничий центр єпархії.

За умовами конкурсу, це мали бути світлини, пов’язані з розарієм головного храму нашого краю. Мета заходу, який провели з благословіння митрополита Луцького і Волинського Михаїла, – звернути увагу на прекрасне в нашому місті, відволікти від негативних новин і підбадьорити до життя красою як Божим даром.

Взяли участь у мистецькому турнірі і професійні фотографи, й аматори. Протягом 20 червня – 7 липня 41 конкурсант опублікував 425 знімків на своїх сторінках у фейсбуці чи інстаграмі, обов’язково зазначивши хештег: #трояндисобору.

За умовами конкурсу члени журі, а їх було дев’ять, мали можливість проголосувати за одного або кількох учасників. Робили вибір без обговорення, оскільки навіть не знали, хто зокрема і скільки загалом входить до його складу. Відповідно, переможцями стали автори фотографій, які набрали найбільшу кількість голосів.

17 липня на завершення Божественної літургії голова інформаційно-видавничого центру протоієрей Віталій Собко оголосив імена переможців, вручив дипломи, зазначивши: призом для кожного з них є прочанська поїздка з числа маршрутів, що організовує паломницький центр єпархії «Україна».

1 місце здобули Анастасія Гуліта й Ілля Сай, 2-ге – Надія Вонсіцька й Мар’яна Мистецька, 3-тє – Ірина Комарницька, Ольга Лавренчук, Вадим Тєсунов та Марія Щомак.

Трохи не вистачило голосів для перемоги, але роботи варті уваги таких учасників: Оксана Швець, Надія Панащук, а також Соня Чернюк.

Дякуючи всім конкурсантам, владика Михаїл та інформаційно-видавничий центр єпархії висловлюють окрему подяку членам журі. Це автор проєкту розарію кандидат мистецтвознавства Тетяна Бокій, фотографи (перелік за алфавітом прізвищ): засновник фотостудії та школи фотографії «Ярко» Ярослав Близнюк, голова волинського осередку Національної спілки фотохудожників України Євгеній Боярчук, Лідія Кожевнікова, фотокореспондент у друкованих виданнях «Луцький замок» і «Вісник+К» в 1998–2014 роках Микола Комаровський, заслужений журналіст України Валерій Мельник, Юлія Параніді, кандидат філософських наук Ігор Сацик, Варвара Шевчук. Спаси вас, Господи!

Троянди біля луцького собору почали висаджувати у 2014 році. Тепер тут налічується близько тисячі кущів понад 50 сортів української, польської та англійської селекцій. Висаджували ружі й митрополит, і працівники єпархіального управління.

Ще до 2014-го займалися впорядкуванням території біля цього Божого дому. В одному з інтерв’ю місцевим ЗМІ владика розповідав, що на початку 2000-х вона була захаращеною. «Коли я прийшов керувати єпархією, вирішив навести тут лад. Зробити так, щоб людям було приємно перебувати біля храму – щоб вони йшли сюди за розрадою і натхненням. За парканом – метушня, а тут – місце спокою і краси тепер».

Коли архіпастиря запитували, чому саме рожі висадили біля собору, він пояснював, що «ще за часів мера Кривицького (Антон Кривицький був міським головою у 1994–2006 роках. – Ред.) у Луцьку було дуже багато троянд. Біля кожного великого підприємства їх було прийнято садити, але з часом квіти зникли. Я ж захотів відродити традицію». Але ідея має і більш символічне значення. Коли досліджували історію, з’ясували, що троянди здавна пов’язані з церквою. Ще язичники спалювали трояндове листя, коли приносили жертву богам, щоб був гарний аромат. Потім у Європі ружі садили біля християнських храмів.

Соборні квіти щоразу привертають увагу місцевих жителів. ЗМІ постійно поширюють світлини трояндового саду в мережі. Розарій радував око лучан і в часи пандемії, і продовжує це робити сьогодні, в умовах воєнного стану.


17 липня 2022 р. Інші новини за рубриками: Мистецтво, Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери