Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниВелика і Мала Осниці: архієрейське богослужіння, освята прапорів (оновлено)
Новини

Велика і Мала Осниці: архієрейське богослужіння, освята прапорів (оновлено)

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл уперше побував у цих селах Маневицького деканату й очолив служби.

У переддень торжества Всіх українських святих із високопреосвященним правили: декан протоієрей Андрій Закидальський, настоятель священник Роман Гула, інше духовенство Маневицького і Ківерецького благочинь, а також із Рівненської єпархії.

Спочатку біля каплиці Великомучениці Галини в с. Мала Осниця архіпастир очолив подячний молебень. По його завершенні під час хресної ходи здійснив чин освячення Державного Прапора України і знамена Волинської єпархії. Почесне право підняти і встановити стяги доручиливійськовому, який отримав поранення під час бойових дій, і дівчинці.

А в храмі Святої Трійці, що в сусідній Великій Осниці, архієрей служив Божественну літургію. Також відбулися хресний хід і освята знамен. Їх урочисто підняли благодійники під загальний спів Державного Гімну.

Громада Святої Трійці недавно возз’єдналася з Православною церквою України, вийшовши з юрисдикції УПЦ (МП).

Божий дім у Великій Осниці постав тут на заміну попередньому. Його освячено 28 квітня 1995 року. Зі старого храму вціліли дві ікони ХІХ ст. – «Спаситель на Тайній вечері» і «Плащаниця Ісуса Христа», а також частинки мощей п’ятнадцяти святих.

Божницю Великомучениці Галини в Малій Осниці збудовано й освячено 2019 року. На цьому місці стояла теж Троїцька церква, її 1986 року зруйнували комуністи. Добродій Віктор Гуменюк власними коштами звів капличку на честь святої покровительки його дружини Галини. За архівними даними, у с. Мала Осниця був Свято-Троїцький дерев’яний монастир, заснований у XVI ст. князями Чарторийськими. У центрі обителі стояв однойменний храм.

26 червня 2022 р. Інші новини за рубриками: Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери