Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниУшанували розстріляних в’язнів луцької тюрми
Новини

Ушанували розстріляних в’язнів луцької тюрми

Священнослужителі й миряни взяли участь у богослужінні з нагоди чергової річниці знищення органами НКВС в’язнів на початку німецько-радянської війни.

Митрополит Луцький і Волинський Михаїлочолив заупокійну літію у дворі колишньої в’язниці, де нині – Замковий Свято-Архангельський чоловічий монастир.

Після молитви архієрей виголосив слово, в якому зазначив, що 23 червня асоціюється в українців із днем трагедії: фашистська Німеччина напала на фашистську Росію. А полем битви стала Україна. Багато постраждало народу, багато з'явилося мучеників… Ми вже усвідомили, хто нам друг, а хто недруг і що значить для нас Батьківщина.

Тут лише частина з усіх відомих нам мучеників. Ми їх сьогодні згадуємо і за богослужінням їх поминаємо: невідомих, замучених і закатованих. Невинно убієнні тепер моляться на небесах за мир. Зло має бути знищене повністю. І тоді знову запанує мир над українським небом, а він настане після перемоги.

Із владикою за упокій убієнних молилися: канцлер єпархії протоієрей Микола Цап, міський декан протоієрей Михайло Онищук, намісник Замкової обителі архімандрит Святополк (Канюка), інше духовенство. Потому присутні поклали квіти до пам'ятних знаків.

Саме у ці дні 1941 р. на території тодішньої Луцької тюрми органи НКВС розстріляли в’язнів, аби не евакуйовувати їх углиб СРСР. Згідно з архівними документами, станом на 10 червня 1941 р. в тюрмі утримували 2754 в'язнів. В основному це активісти ОУН, інтелігенція. Після приходу німців деякі могили було розкопано й рідні могли опізнати розстріляних, однак частина останків лежала під землею. У знайденому через 76 років похованні ексгумовано 107 останків. Рештки виявили у п'ятиметровій ямі, на глибині двох метрів. За попередніми даними, загиблі – це люди віком до 30 років, у тому числі жінки.

У червні 2019-го розпочалися нові розкопки, які виявили численні людські рештки. Археологи й надалі працюють і виявляють останки.

23 червня 2022 р. Інші новини за рубриками: Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Ігумен Святополк (Канюка), Протоієрей Микола Цап
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери