Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниУ Бужанах моляться перед особливою іконою
Новини

У Бужанах моляться перед особливою іконою

У Свято-Михайлівському храмі цього села Горохівського деканату є образ, що вцілів у роки Другої світової війни під час бомбардування. Про це йдеться в сюжеті «12 каналу».

Ця святиня навіть не свідок, а жертва Другої світової війни. Тут зберігаються осколки, які дістали із дзвіниці. «Коли ми замінювали дах … то ми знайшли в тих дерев’яних балках, стінах безліч уламків», – пригадує настоятель отець Павло. Німецькі окупанти гатили по церкві й навіть – із неї. Кажуть, що на дзвіниці храму сидів снайпер і знищував людей. «Коли вибивали того німецького снайпера, то і пошкодили цю будівлю значно», – розповів священник.

У роки Другої світової Бужанами пролягала лінія фронту, тож те, що бойові дії не оминули святиню, не дивина. Дивина – це старовинне Євангеліє. У нього влучив ворожий снаряд, та дерев’яну оправу книги не пробив.

Євангеліє, уламки снарядів і розбитий храм – це все, що тут було, коли у 1977-му святиня відчинила двері для парафіян після років заборон, розповідає матінка Валентина. Тоді її чоловік був настоятелем церкви. Відновлювали Божий дім своїми руками. Матінка сама розписувала іконостас. Його вдалося закінчити за місяць. Ікона розп’яття Христа – теж її робота.

Пережив храм Другу світову – переживе й війну, що спіткала українців нині, переконані селяни.

До слова, церква – українська, й українською тут почали молитися ще задовго до того як Україна отримала Томос. А в січні 2019-го це вже зробили й офіційно – на паперах. У своїй країні – своя церква, і кожен у цьому селі відстоюватиме українське.

У давній святині сьогодні віряни моляться за наших захисників. «Храм, який стільки всього пережив, уселяє віру, що ми подолаємо і цю війну», – йдеться у сюжеті.


19 травня 2022 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери