Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниВшанували жертв Красносадівської трагедії
Новини

Вшанували жертв Красносадівської трагедії

Світлина з сайта gorodyshe.gr.org.ua Протоієрей Михайло Стрільчук відслужив заупокійні відправи на місці трагічних подій 1943-го, що неподалік с. Михлин Луцького району.

Як повідомив цей настоятель михлинської громади Різдва Пресвятої Богородиці Горохівського деканату, спочатку він служив літію біля пам'ятного знака, що на місці спаленого села, опісля – панахиду на братській могилі сільського кладовища.

Панотець закликав молитовно пам'ятати події 79-річної давності, аби лихоліття оминали нашу рідну землю і в Україні знову настав мир.

Ушанувати полеглих прийшли представники місцевої влади, інші небайдужі.

У 1943 році в Горохівському повіті, до якого належало село Красний Сад, під керівництвом німців діяв загін допоміжної поліції (шуцманшафту) зі 150-ти поляків. Нацисти зумисне використовували новостворену поліцію проти українців, зокрема для нападів на села. Красний Сад виявився серед перших, що стали жертвами таких акцій. 19 квітня (на православний Великдень) село оточили військові, які знищили 104 мешканців, серед них дітей: 20 – шкільного віку, вісім – дошкільнят і одне дев’ятимісячне немовля. Відтоді села на мапі України немає.

20 квітня 2022 р.
Інші новини за рубриками: Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери