Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниОкупанти знищили храм у Волновасі. Але його відбудують (додано)
Новини

Окупанти знищили храм у Волновасі. Але його відбудують (додано)

Російські загарбники розбомбили церкву Святителя Миколая Чудотворця, яка символізувала дружбу між містами-побратимами Луцьком і Волновахою.

Фото після трагедії опублікував настоятель храму, колишній чернець Жидичинської обителі ігумен Макарій (Дядюсь).

22 травня 2014 р. недалеко від місця, де споруджено цей Божий дім, стався напад російських військових на бійців 51-ї ОМБр. У цьому підрозділі несли службу волиняни, в пам’ять про яких і звели храм. У грудні 2016 р. митрополит Луцький і Волинський Михаїл освятив місце під будівництво церкви. У травні 2017-го відбулося закладення капсули, що мала вигляд ключа із зображенням Луцького замку, в якому взяла участь делегація священнослужителів нашої єпархії.

Гроші – 5 мільйонів гривень – ​збирали і на Волині, і на Донбасі. Тож у Волновасі постав цілий духовний комплекс: ​храм, дзвіниця, капличка, гуманітарний центр. Для збору коштів організатори, зокрема, провели кілька благодійних аукціонів.

Отець Макарій розповідав, що спочатку жителі Волновахи з недовірою ставилися до нової релігійної громади, проте невдовзі святиня стала осередком не лише релігійного, а й соціального життя. Тут організували недільну школу, вивчення іноземних мов для дітей, здійснювали гуманітарні проєкти.

Душпастир, який уже 4 роки перебуває в тому місті, зараз допомагає людям евакуюватися. Як розповів один із біженців Андрій Попко, який приїхав до Луцька, вибратися із пекла допоміг йому і ще багато кому саме настоятель Свято-Миколаївського храму. Проте частина жителів побоялася покидати місто.

«Усі, кого вдалося вивезти з Волновахи, не постраждали. Проте страждає техніка, що наїжджає на осколки снарядів, які падають на землю», – каже отець Макарій. Адже евакуація постійно відбувається під обстрілами.

Владика Михаїл каже, що гордиться служінням отця Макарія. А храм, упевнений, не полишать. «Буде репарація, будуть інші варіанти “із’ять” російські гроші, і відбудуємо ще кращий храм, ніж був. Він частково зруйнований, не придатний сьогодні для богослужіння. Але, дякувати Богові, основи храму сьогодні стоять. Відбудуємо», – впевнений митрополит.

17 березня 2022 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери