Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниУ Києві – урочисте прославлення Єлизавети Гулевич
Новини

У Києві – урочисте прославлення Єлизавети Гулевич

3 лютого 2022 р. У Києві. Світлина з сайта pomisna.info.

Торжество відбулося в соборі Святої Софії Київської у день третьої річниці інтронізації Предстоятеля Православної церкви України.

За повідомленням сайта pomisna.info, святковому прославленню з представленням ікони праведної Єлизавети (Галшки Гулевичівни) передувало рішення Священного Синоду, яким затверджено й надано благословення для вжитку тропарів, кондаків та молитви угодниці Божій.

Тропар, глас 4: «Свята сповіднице віри Христової, / Києва першопрестольного благодійнице / і землі Волинської похвало, / Церкви Православної мудра заступнице і щедра піклувальнице, / моли милостивого Бога, праведна Єлизавето, / подати народу нашому просвітлення духовне // і від багатьох напастей швидке визволення».

Тропар інший, гл. 3: «Прожила ти святе і праведне житіє, / сповіднице славна Єлизавето, / віру апостольську, віру отцівську, віру Православну / непорушно зберігаючи / і школу Києво-Братську / разом з благовірним гетьманом Петром Сагайдачним і козацтвом українським / для просвічення народу нашого розбудувала ти. / Багато користі для утвердження Церкви Православної своєю благодійністю і жертовністю зробила ти, / за це Христос Господь нетлінним вінцем прикрасив тебе / і в Царстві Небесному оселив, / де нині біля Престолу Божого перебуваючи, // молися за спасіння душ наших».

Кондак, гл. 3: «Православної віри сповіднице всехвальна / і в духовному просвітництві помічнице щедра, / навчи нас із вдячністю взивати до тебе: / Радуйся, свята праведно Єлизавето, // благочестя християнського взірець нев’янучий».

Кондак інший, гл. 1: «Запашна квітко землі Волинської, / що в час буремний для України від благочестивого кореня виросла, / життям побожним і плодами діл милосердя / на користь Церкви Христової / щиро потрудилася ти, / храми, монастирі та Києво-Братську школу розбудовуючи, / непохитно трималася ти віри православної, / любов до Христа, Безсмертного Царя, в серці своїм зберігаючи, / і нині на Небесах разом з усіма святими перебуваючи, / молися за нас, свята праведна Єлизавето, / щоби Господь Вседержитель // просвітив світлом Своїм душі наші.

Молитва: «О свята праведнице Христова Єлизавето, щира за нас перед Богом заступнице і молитовнице, до тебе вдаємося з вірою і тебе благаємо: ти понад усе зберігала в родині своїй скарб неоціненний – віру православну, допоможи і нам виховати дітей народу українського в благочесті та праведності; ти православного духовного просвітництва щедрою благодійницею стала – спонукай і нас прикладом свого побожного життя в християнських чеснотах зростати, повсякчасно заповідь євангельську пам‘ятаючи: „Так нехай сяє світло ваше перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі діла і прославляли Отця вашого Небесного“, Йому ж належить слава, честь і поклоніння нині, і повсякчас, і навіки-віків. Амінь».

Нагадаємо, канонізацію Священний Синод затвердив 22 листопада 2021 р. Зокрема, «надане благословення на місцеве шанування у єпархіях на території історичної Волині та у м. Києві відомої православної діячки XVI–XVII століть, сповідниці православної віри, меценатки, фундаторки Київського Братського Богоявленського монастиря та Київської братської школи Єлизавети Василівни Гулевич, відомої також як Галшка Гулевичівна (+1642)». День пам’яті небожительки відзначатиметься щорічно 18 вересня.

Пропозицію прославлення на підставі численних досліджень подала Волинська єпархія (канцлер протоієрей Микола Цап є членом синодальної комісії з питань канонізації святих).

3 лютого 2022 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери