Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниРектор ВПБА про злам ідеалів
Новини

Ректор ВПБА про злам ідеалів

Своїми міркуваннями, чому людство зараз переживає ціннісні зміни і чи це притаманно суспільству, поділився з інформаційним агентством «Конкурент» (сайт konkurent.ua) ректор Волинської православної богословської академії, кандидат богословських наук протоієрей Володимир Вакін.

Ми живемо в час, коли втрачаються справжні людські вартості. Зокрема, доброта сприймається як наївність, «любов невмируща вбивається побутом, а любов тимчасова користується попитом». Загубити телефон стало страшніше, аніж утратити честь і совість.

Як зазначив душпастир, під терміном «цінності» маємо на увазі цінне вічне і цінне на певному етапі буття. Змінюється сукупність поглядів на життя. Якщо говорити про вічні цінності, то за ними стоїть Господь. Ми беремо з собою у вічність не те, що маємо, а те, що віддаємо. Джерелом цих цінностей є Всевишній.

Для історії циклічність – це природно, тому наше суспільство переживає певні кризи. Якщо говорити про їх причини, то комфорт – одна з них. Адже, «увійшовши в зону комфорту», ми перестали цінувати певні речі.

Останнім часом стали дискутувати з приводу Божих Заповідей, що вони нібито застаріли. Але насправді Заповіді – це не вимога, а інструкція. Людина сама обирає, як їй жити, тому найбільша цінність – свобода вибору.

Щодо матеріальних речей, то вони, ймовірно, є фальшивою метою, а не фальшивими цінностями. «Матеріальні речі не є злом. Але навчитися ними користуватися – це мистецтво. Щодо духовних цінностей, то важливо бути оригіналом, а не копіювати когось», – зазначив о. Володимир у рубриці «Що думає Бог».

13 січня 2022 р.
Інші новини за рубриками: Протоієрей Володимир Вакін
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери