Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини9 січня – Стефана
Новини

9 січня – Стефана

У цей день особливо вшановуємо апостола, першомученика та архідиякона Стефана. Парафія в Торчині Луцького районного благочиння має храмовий празник.

Стефан походив із євреїв, які жили поза Палестиною і називалися елліністами. Після зішестя Святого Духа на апостолів церква стала швидко зростати, виникла необхідність піклуватися про сиріт, вдів і бідних, які прийняли хрещення. Апостоли запропонували християнам виділити сім достойних мужів для цього. Висвятивши їх у диякони (що грецькою означає «помічники»), зробили їх своїми найближчими соратниками. Серед дияконів виділявся міцною вірою і даром слова молодий Стефан, якого поставили архідияконом, тобто першим. Незабаром диякони, крім допомоги бідним, почали брати участь у богослужіннях.

Стефан проповідував у Єрусалимі, підкріплюючи істинність своїх слів знаменнями й чудесами. Успіх його був дуже великим, і це породжувало ненависть фарисеїв. Вони схопили його й відвели в синедріон – найвищий суд юдеїв. Тут представили лжесвідків, які стверджували, що він у проповідях нібито зневажає Творця і пророка Мойсея. На своє виправдання святий нагадав синедріону з історії, як юдеї опиралися Богові та вбивали посланих Ним пророків. Члени синедріону, слухаючи його, все більше сповнювалися гнівом.

У цей час Стефан вигукнув: «Ось, я бачу небеса, що розкрились, і Сина Людського, Який стоїть праворуч Бога» (Діян. 7, 56). Почувши це, члени синедріону кинулися на нього й відвели за місто. Тут, за тодішнім законом, лжесвідки, які перші звинуватили Стефана, першими почали побивати його каміннями. Там був хлопець Савл, якому доручили стерегти одяг мучителів, – майбутній апостол Павло.

Так у 34 році архідиякон став першим мучеником за Христа. Вороги залишили його тіло на поживу диким звірам. Наступної ночі Гамалиїл, учитель юдейського закону, таємно переніс його в село Кафоргамалу, неподалік Єрусалима, і в своєму саду поховав. За переданням, пізніше він разом із сином Авивом увірував у Христа і прийняв хрещення.

У 415 році тіло святого Стефана віднайшли, перевезли до Єрусалима і перепоховали в храмі біля Сіону. Згодом дружина візантійського імператора Феодосія Євдокія побувала в Єрусалимі й збудувала церкву на честь святого Стефана на місці його кончини.

Усі події 9 січня за єпархіальним календарем – ocь тут.

5 січня 2022 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери