Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини«Духовна абетка» – про Миколая, віру, свічки та кінець світу
Новини

«Духовна абетка» – про Миколая, віру, свічки та кінець світу

Про питання, котрі найбільше цікавлять мирян, розповідав декан монастирів єпархії архімандрит Константин (Марченко) у черговій телепередачі на «12 каналі» (12kanal.com).

Є люди, про яких швидко забувають, а є такі, про яких ще довго пам’ятатимуть. Таким є святитель Миколай Чудотворець. Він гостро відчував біль, тривоги, нужду потребуючих і завжди поспішав їм на допомогу.

Щоб наслідувати великого Божого угодника, насамперед потрібно бути щирим, радить намісник чоловічого монастиря Святителя Миколая Чудотворця, що в с. Жидичин Ківерецького деканату. Шлях до пізнання Бога тривалий і можливий лише тоді, коли людина підходить до цього зі щирістю, чесно. У пророка Давида написано: «Господи, Ти чиниш з милостивим милостиво, і з справедливим за справедливістю його, з чистим – за чистотою його, а з лукавим – за лукавством його» (Пс. 17:26–27).

Існують зовнішні прояви релігійності, зокрема, поставити свічку. А ще є життя у православ'ї – спілкування з Богом. «Ми починаємо свою молитву з вуст, потім маємо зафіксувати її в себе в розумі, а потім потихеньку пустити її собі в серце». Коли ж людина більшого значення надає зовнішнім проявам віри, але при цьому нещира, – це самообман.

Стосовно останніх днів: «Церква каже, що кінець світу настане. Тільки не в тому сенсі, що прилетить якась комета і нас розіб’є. Людство нищить саме себе. Ми зрікаємося віри, захоплюємося атеїзмом, примітивними плотськими нехорошими тенденціями. Ми самі себе підводимо до винищення. І якщо говорити про кінець світу, то треба говорити десь у цьому контексті. А який той кінець світу буде достеменно, точно? Поживемо – побачимо», – міркує намісник. «Треба жити, усміхатися, щось будувати, створювати…Тут я можу порадити тільки навести лад у своїх взаєминах із Богом, тоді буде не так страшно». Втім, людина не повинна жити у страху.

Цей та всі інші випуски програми «Духовна абетка» – на нашому сайті, в розділі «Відео».

24 грудня 2021 р. Інші новини за рубриками: Архімандрит Константин (Марченко)
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери