Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини19 грудня – Миколая
Новини

19 грудня – Миколая

Цього дня особливо вшановуємо святителя Миколая, архієпископа Мир Лiкiйських, чудотворця. Чотирнадцять парафій нашої єпархії мають престольний празник.

Святий Миколай народився у Римській імперії, в місті Патара Лікійської області (тепер південний захід Туреччини). Він був єдиним сином благочестивих батьків, що дали обітницю присвятити його Богу.

В особі Миколая маємо заступника перед Усевишнім, помічника, лікаря, порадника, який жив не для себе, а для Господа і людей. Завжди допомагав потребуючим, хворим, сиротам. Божий угодник мав чисте серце, наповнене любов'ю, і смиренний дух. Проте у захисті Істини був ревним воїном. У 325 році став учасником І Вселенського Собору, який прийняв Символ віри, і разом зі святими Сильвестром, Папою Римським, Олександром Олександрійським, Спиридоном Тримифунтським та іншими боровся проти єресі Арія. У запалі Миколай навіть ударив псевдовчителя (за це був покараний церковною владою).

Житіє святителя рясніє прикладами допомоги людям, один із яких особливо тішить серце. У Патарі жив чоловік, який мав трьох дочок. Збанкрутувавши, він, аби не померти з голоду, вирішив торгувати ними. Дізнавшись про це, Миколай уночі, таємно, підкинув їм три вузлики золота, позбавивши родину від падіння, а безприданниці змогли щасливо вийти заміж.

Його люблять і шанують у всьому світі. Про це свідчить велика кількість храмів на його честь. Одним із перших, побудованих рівноапостольною княгинею Ольгою в Києві, була церква на могилі Аскольда, князя, якого в хрещенні звали Миколаєм.

Досягнувши глибокої старості, святитель після нетривалої хвороби помер 19 грудня 342 року і був похований у соборній церкві міста Мири. У 1087 році його мощі перенесли до італійського міста Барі, де знаходяться й донині.

Храмове святоцього днявідзначаютьпарафіїв Луцьку (просп. Відродження, 46), Ківерцях, Горохові, Камені-Каширському, Жидичині Ківерецького, Колках, Нічогівці Маневицького, Голишеві, Мстишині Луцького районного, Колодяжному Ковельського, Борочичі, Звинячому, Охлопові Горохівського, Лахвичах Любешівського деканатів. А священник Володимир Удуд, настоятель парафії Архістратига Михаїла в с. Воля-Ковельська Ковельського благочиння відзначатиме 15-ліття висвяти.

Усі події 19 грудня за єпархіальним календарем – ocь тут.

15 грудня 2021 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери