Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини13 грудня – Андрія
Новини

13 грудня – Андрія

Цього дня особливо вшановуємо апостола Андрія Первозваного, а сім парафій нашої єпархії відзначають храмове свято.

Апостол Андрій був рибалкою, сином Йони з Віфсаїди, що в Галілеї. З Євангелія відомо, що він молодший брат апостола Петра (Симона). Господь покликав Андрія та Івана Зеведеєвого за Собою. Андрій першим пішов за Христом, за те його наречено Первозваним.

Після зішестя Святого Духа апостоли кинули жереб, кому в яку країну йти для проповіді Євангелія. Андрієві дісталися ті, що лежать уздовж узбережжя Чорного моря, північна частина Балканського півострова. Він одвідує Віфінію, Фракію, Македонію і Скіфію, тобто землю, на якій пізніше утворилась Україна. За переказами, апостол піднявся Дніпром і дійшов до місця, де згодом виник Київ, благословивши це місце і передбачивши прийняття християнської віри майбутніми мешканцями цієї землі. Імовірно, на тому місці нині височіє храм Андрія Первозваного, шедевр Бартоломео Растреллі, у якому створено подвор’я (представництво) Вселенського патріархату в Україні.

Трудами святого виникали церкви, яким він ставив єпископів і священників. За молитвами апостола Господь здійснював чудеса. Останнім містом, куди він прийшов провіщати Істинного Бога, було місто Патри. Тут він зціляв недужих, тому багато людей прийняли християнство. Коли дізнався про це імператор, то дуже розгнівався і прислав нового градоначальника, ідолопоклонника Егеата. Однак незабаром дружина Егеата Максимілла важко захворіла. Апостол Андрій урятував її. Та впертий Егеат прийняв жорстоке рішення – піддати угодника тортурам, а потім наказав розіп’яти його. З радістю прийняв Первозваний рішення правителя і з молитвою до Господа сам зійшов на місце страти. На хресті апостол Андрій невпинно молився і продовжував проповідувати городянам. Смерть мученика настала близько 66 року.

Християни зняли тіло угодника з хреста для поховання, згодом на місці тортур спорудили храм в його ім’я.

Цього дня престольний празник відзначають громади в Луцьку (р-н ДПЗ), Ковелі, селах Верхівка, Струмівка Луцького районного, Мощаниця, Дерно Ківерецького, Дубова Корчма Горохівського деканатів.

Усі події 13 грудня за єпархіальним календарем – ocь тут.

12 грудня 2021 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери