Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниУ Братській церкві вшанували мученика Данила Братковського
Новини

У Братській церкві вшанували мученика Данила Братковського

9 грудня 2021 р. Братська церква Воздвиження хреста Господнього. Світлина інформаційної служби єпархії Митрополит Луцький і Волинський Михаїл очолив Божественну літургію в храмі Воздвиження хреста Господнього обласного центру (вул. Данила Галицького, 2).

В день мученика Данила Братковського, страстотерпця волинського, із високопреосвященним служили: канцлер єпархії протоієрей Микола Цап, декани: луцький міський – протоієрей Михайло Онищук, луцький районний – протоієрей Володимир Присяжнюк, Благовіщенського округу Ковельського деканату – протоієрей Василь Мичко, настоятель протоієрей Василь Клочак та інше духовенство.

У проповіді архіпастир нагадав, що ми є православними, як заповідав Ісус Христос, як проповідували апостоли і як навчали отці церкви. Тепер свого роду отцями церкви, в першу чергу, є наші батьки, які змалку привчали нас до храму, до святих таїнств, навчали любити Бога.

Нині нам нав’язують, аби людина розчинилась у суспільстві, не існувала як образ і подоба Божі, не мала чеснот, завдань. Тож чи варті ми того, що залишили нам предки? Сьогодні ми прийшли пошанувати братчиків, які тут спочивають, серед них і Данило Братковський. Варто подякувати тим, завдяки кому живемо на землі, будучи православними й українцями.

Церковними відзнаками владика нагородив активних парафіян.

Опісля духовенство служило панахиду в некрополі (крипті), який розташовано під храмом. У ньому знайшли спочинок найвідоміші члени Братства. Зокрема, тут і останки святого Данила.

Данило Братковський (1642–1702) – видатний лучанин, патріот, український шляхтич, захисник православної віри і талановитий поет. Народився на Волині. Його рід був тісно пов’язаний із діяльністю Луцького православного Хрестовоздвиженського братства. До XIX ст. про Д. Братковського несправедливо забули. Із забуття його повернув Михайло Драгоманов в історичних дослідженнях. Але найвагоміших результатів вдалося досягнути лише в цьому тисячолітті. Тодішній голова братства ім. Андрія Первозваного Андрій Бондарчук доклав багато зусиль для видання головного твору Братковського «Світ, розглянутий по частинах». Тоді ж почалися пошуки його останків у братській Хрестовоздвиженській церкві, де він заповідав себе поховати. За «совєтів» храм перетворили на планетарій, а поховання в крипті були сплюндровані. Згодом віднайшли рештки понад пів сотні людей, серед яких і цього поета. У червні 2013 року Помісний Собор Київського Патріархату причислив до місцевошанованих святих Волинського краю Данила Братковського в лику страстотерпець.

На фасаді Божого дому нині розміщено пам’ятну дошку видатному діячеві (за проєктом художника Миколи Кумановського). Луцький священник Дмитро Зінько створив ікону святого.

Хрестовоздвиженська церква – головний храм древнього Луцького братства, пам’ятка архітектури національного значення.

10 грудня 2021 р. Інші новини за рубриками: Луцький міський деканат, Протоієрей Василь Клочак, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Михайло Онищук, Протоієрей Володимир Присяжнюк, Протоієрей Микола Цап
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери