Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниНа Катерини владика правив у двох луцьких храмах
Новини

На Катерини владика правив у двох луцьких храмах

З нагоди престольного торжества великомучениці Катерини митрополит Луцький і Волинський Михаїл очолив служби в домовому храмі жіночого монастиря Святителя Василія Великого (просп. Волі, 2) та церкві на вул. Ветеранів, 1-А.

В обителі з керуючим єпархією молилися: декан монастирів архімандрит Константин (Марченко), ігуменя Анастасія (Заруденець) із сестрами, намісники інших обителей, миряни.

У проповіді владика зазначив: сьогодні згадуємо святу далеких часів Катерину і новопреставлену монахиню Єву, яка спасалася тут. Господь говорить: «Де двоє чи троє зберуться в ім'я Моє, там Я серед вас» (Мф. 18:20). Тож зараз між нами Ісус Христос, і радість повинна наповнювати серце наше. Немає гріха, який міг би смутком покрити наші очі, розум: «Упав – вставай і рухайся вперед, захворів – піднімайся і рухайся вперед». Немає причини сумувати, навіть згадуючи матінку Єву, яка за життя багато зробила добрих справ: когось підбадьорувала, комусь радила, допомагала чи втішала.

Опісля духовенство відслужило панахиду по насельниці обителі схимонахині Єві (Кирилюк) у 40-й день її преставлення.

В Катеринівському храмі обласного центру з високопреосвященним правили: луцький декан протоієрей Михайло Онищук, маневицький – протоієрей Андрій Закидальський, настоятель протоієрей Юрій Близнюк та інше місцеве духовенство.

У казанні архіпастир зазначив, що цього дня згадуємо поєднання краси і розуму, адже свята Катерина була і вродлива, і богомудра. Коли людина живе духовно, бачить набагато більше. Християнин завжди далекоглядний, бо дивиться через учення Ісуса Христа. Коли ж людина живе без Бога, в її серці порожньо. «Кожен із нас народжений з любові, для любові й для радості. Господь нас створив за Своїм образом і подобою – носієм любові. Ми цей дар стараємось розвивати, але іноді й придушуємо». Приємно спілкуватися з людиною, яка, маючи в серці любов, дарує іншим радість, тепло. Такої вистачає для всіх, до неї тягнуться, як до джерела світла. Владика побажав, щоб ми всі були носіями добра і любові.

Вихованці парафіяльної недільної школи привітали присутніх гарним виступом.

Обидві церкви засновано понад десять років тому.

В 2009 р. стараннями тоді ще архієпископа Луцького і Волинського Михаїла в будівлі за Свято-Троїцьким собором відновили монастир. У липні того ж року владика освятив престіл домового храму на честь великомучениці Катерини.

Божий дім на вул. Ветеранів, 1-А було поставлено в 2011 р. спочатку як тимчасовий, згодом звели постійний. 7 грудня 2014-го митрополит Михаїл освятив його наріжний камінь та заклав капсулу в фундамент, на престольне свято в 2016-му – освятив накупольний хрест, а через рік відправив першу літургію.

8 грудня 2021 р. Інші новини за рубриками: Деканат монастирів, Луцький міський деканат, Ігуменя Анастасія (Заруденець), Протоієрей Юрій Близнюк, Протоієрей Андрій Закидальський, Архімандрит Константин (Марченко), Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Михайло Онищук
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери