Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниГалшку Гулевичівну визнано святою
Новини

Галшку Гулевичівну визнано святою

Канонізацію (прославлення нових угодників Божих) затвердив Священний синод Православної церкви України, засідання якого відбулося в столиці.

Зокрема, «надане благословення на місцеве шанування у єпархіях на території історичної Волині та у м. Києві відомої православної діячки XVI–XVII століть, сповідниці православної віри, меценатки, фундаторки Київського Братського Богоявленського монастиря та Київської братської школи Єлизавети Василівни Гулевич, відомої також як Галшка Гулевичівна (+1642)». День пам’яті праведної Єлизавети відзначатиметься щорічно 18 вересня.

Пропозицію прославлення на підставі численних досліджень подала Волинська єпархія (канцлер протоієрей Микола Цап є членом синодальної комісії з питань канонізації святих). Невдовзі напрацьовані матеріали буде надруковано в журналі «Волинський благовісник».

Приєднано до лику угодників і святителя Йосифа (Нелюбовича-Тукальського), Митрополита Київського, Галицького і всієї Руси (+1675). День шанування – 8 серпня.

Синод також затвердив положення про нагороди в ПЦУ, утворив загальноцерковний паломницький центр, розглянув ряд інших питань. Детальніше про це – на сайті pomisna.info.
23 листопада 2021 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери