Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниСокіл: престольне свято в монастирі з архієреєм
Новини

Сокіл: престольне свято в монастирі з архієреєм

Божественну літургію в храмі Апостола Якова, брата Господнього, чоловічої Свято-Успенської обителі, що в цьому селі Рожищанського деканату, очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

За богослужінням разом із владикою, зокрема, молились декан монастирів єпархії архімандрит Константин (Марченко), рожищанський декан протоієрей Василь Шняк, намісник обителі ігумен Яків (Мільян) та інше духовенство, а також ченці та черниці монастирів нашої єпархії.

На місці цього монастиря колись стояв дерев'яний храм, побудований 1616 р., який був спалений. Опісля, за пожертви місцевої польської знаті побудували 1907 р. костел. Під час Другої світової війни храм пошкодила пожежа. За «совєтів» костел використовувався під елеватор і зерносховище. У 90-х роках його передали римо-католикам, а в 2011 р. – Київському патріархатові. У травні того ж року тут засновано монастир Успіння Пресвятої Богородиці.

Як розповів о. Яків, п'ять років тому монастир отримав подарунок від Жидичинської обителі – копію ікони Божої Матері «Сніжна». Образ створено 1975 р. для храму в Соколі, її оригінал зберігається у Волинському краєзнавчому музеї.

Ця святиня має цікаву історію. За переданням, у ІV ст. одному багатому бездітному римлянинові після відвідин храму наснився сон: якщо збудує церкву на місці, де вкаже Діва Марія, в нього народиться дитина. Але де шукати те місце? Уранці до нього прибіг слуга і повідомив, що в Римі сталося диво: тільки в одному місці випав сніг (був серпень) і утворив малюнок з обрисами храму. Так чудесна подія спонукала до написання ікони Богоматері «Сніжна».

5 листопада 2021 р. Інші новини за рубриками: Чернецтво, Деканат монастирів, Рожищанський деканат, Архімандрит Константин (Марченко), Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Василь Шняк, Ігумен Яків (Мільян)
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери