Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини4 листопада – Казанської Богоматері
Новини

4 листопада – Казанської Богоматері

Казанська ікона Богоматері Цього дня ми вшановуємо один із найвідоміших чудотворних образів Божої Матері – Казанський, а три парафії нашої єпархії святкують престольний празник.

Ця ікона має цікаву історію. Її знайдено в ХVІ ст. маленькою дівчинкою Матроною на згарищі великої пожежі, яка знищила частину Казані. Уві сні їй тричі з'явилася Богородиця і вказала місце, де приховано ікону. За переданням, образ був віднайдений тоді, коли копати почала сама дівчинка. На цьому місці побудували Богородицький жіночий монастир і церкву, в якій реліквія зберігалася до ХХ ст. Образ прославився чудотворністю − після молитви біля нього хворі одужували, сліпі прозрівали, вороги були переможені й вигнані. Тож його почали списувати (копіювати).

Але згодом цю святиню викрали і подальше перебування її було невідоме. А в 2004 р. із Ватикану передали образ Пресвятої Богородиці невідомого походження. Науковці визначили, що ця ікона є одним із давніх списків Казанської. Зберігається нині там, де колись знаходився оригінал.

Казанську ікону прийнято відносити до оплічного (тобто зображення по плечі) варіанта «Одигітрії», що в перекладі з грецької означає «Дороговказниця».

Храмове свято цього дня відзначають громади в селах Садів і Баківці Луцького районного та Байківці Ковельського деканатів.

Усі події 4 листопада за єпархіальним календарем – ocь тут.

3 листопада 2021 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери