Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниУпокоїлася схимонахиня Єва (Кирилюк) (оновлено)
Новини

Упокоїлася схимонахиня Єва (Кирилюк) (оновлено)

Спочила в Бозі найстарша за віком черниця нашої єпархії – 91-річна насельниця луцького монастиря Святителя Василія Великого.

Народилась Агафія Олександрівна Кирилюк 28 лютого 1930 р. в с. Лище Луцького району в багатодітній родині (хата стояла на Божій гірці). Працювала в колгоспі, у пральні дитсадка. Але богослужінь намагалася не пропускати з 18 років. З молодих літ хотіла стати черницею, але в ті часи монастирі розганяли, та й потім не складалося. Якось матінка розповідала, що в них вдома деякий час жила монашка. «Я її дуже любила. Вона завжди розповідала про Страшний суд мені, про Бога, про віру». Від неї мала мрію йти в монастир. Потім переїхала до Луцька, працювала в друкарні. У той час захворіла і лікарі діагностували онкологію. Лікування не дало результатів. А коли потрапила в Новий Афон (місто в Абхазії), взяла благословіння у місцевого ченця. Монахи за «совєтів» проживали в печерах високо в горах. Окрім цього, відвідувала інші обителі. Зокрема, була духовним чадом архімандрита Пафнутія (Россохи) з Китай-Пустині (чоловічий монастир у Київській області).Відтоді на кожній літургії приймала Святі Таїнства, а також допомагала усім потребуючим. При наступному обстеженні хвороби вже не виявили.

Як тільки відкрили луцький монастир у 2009 р., матінка стала послушницею. Того року прийняла чернечий постриг у рясофор з іменем Ксенія, який звершив тоді ще архієпископ Луцький і Волинський Михаїл. А 28 березня 2010 р., коли їй було 80, – велику схиму з іменем Єва.На той час вона стала першою великосхимницею Київського патріархату.

Келія матінки Єви нагадує музей. Протягом життя нею зібрано багато богослужбової літератури та дещо переписано власноруч. Це, зокрема, акафісти, а також записки і пом'яники. Окрім цього, зберігаються різні настоянки, олійки із трав. Монахиня сама збирала рослини і готувала з них ліки.

Чин похорону відбувся 30 жовтня у домовому храмі Великомучениці Катерини обителі, в якій спасалася небіжчиця. Очолив його владика Михаїл у співслужінні чернецтва єпархії. Поховали великосхимницю в Жидичині на монашому кладовищі.

У скорботному слові високопреосвященний зазначив, що матінка Єва протягом усього життя готувала себе до ангельського служіння. «Сьогодні ми прощаємось не просто з насельницею монастиря, а з жінкою-патріоткою, у якої любов – понад усе. Матінка любила і тварин, і людей, і Україну». А коли збирала трави, то знала, що вони призначені будуть для когось, а не собі.

Часто годувала голубів на Театральному майдані, а як занедужала, Божі провісники стали прилітати до неї на вікно. Тоді ж підгодовувала бездомних котів і собак. «Встану собі зранку, зберуся помаленьку і йду на ринок. Там купую пшеницю чи хліб», – згадувала монахиня. Неодноразово завдяки своїй доброті ставала обличчям міста для фотографів, коли годувала голубів.

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Управління єпархії висловлюють щирі співчуття насельницям монастиря та рідним спочилої, закликаючи до молитви за упокоєння її душі.

1 листопада 2021 р. Інші новини за рубриками: Чернецтво, Деканат монастирів
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери