Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниОхлопів: перший візит владики Михаїла
Новини

Охлопів: перший візит владики Михаїла

Храм в с. Охлопів

Митрополит Луцький і Волинський вперше побував у цьому селі Горохівського деканату.

У 15-ту неділю після П’ятдесятниці архієрей у храмі Святителя Миколая Чудотворця освятив престіл, очолив Божественну літургію та вітав настоятеля священника Олега Крвавича з днем тезоіменитства.

Із високопреосвященним служили: декан протоієрей Андрій Сидор, о. Олег та інше духовенство. Черговою священничою відзнакою владика нагородив настоятеля, орденом «За жертовність» і благословенними грамотами – жертводавців, активних парафіян.

Храм у с. Охлопів зведено 1638 р. Про це викарбувано на мармуровій плиті над кліросом. Але запис у церковному паспорті – 1618 р. Імовірно, протягом двадцяти літ церкву будували.

Як розповів панотець, під Божим домом є вхід до крипти-усипальниці, в якій знаходяться останки подружжя Гулевичів – фундаторів церкви.

Храм є пам’яткою архітектури національного значення. У ньому збереглися оригінальний іконостас, старовинна чудотворна ікона «Не ридай наді Мною, Мати», є копія чудотворного образа Охлопівської Богородиці з металевими ризами (ХVІІІ ст.). У Музеї волинської ікони зберігаються вотиви (лат. votives – жертва, дар) цієї реліквії. Це дари, які приносять миряни за обітницею, з подякою за порятунок. Біля Охлопівської Богородиці – понад пів сотні вотивів, свідчення великої Господньої благодаті.

У лоні Православної церкви України громада – з березня 2019 р.

4 жовтня 2021 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери