Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниІмпреза духовного живопису
Новини

Імпреза духовного живопису

В артгалереї «Луцьк» (корпус № 1 міського Палацу культури, вул. Б. Хмельницького, 1) відкрито виставку полотен Володимира та Ярослава Жупанюків «Скарб нації» з нагоди 30-ї річниці Незалежності України.

Це батько й син, відомі на Волині художники. Орієнтуються на традиції класичного мистецтва, експериментуючи з різними виразовими засобами.

Володимир Григорович, лауреат обласної премії імені Йова Кондзелевича, – знаний майстер духовного мистецтва. Це не іконопис у прямому розумінні, це – релігійний живопис на іконографічні сюжети. Майстер переосмислив так звані ікони з житієм у картини-ікони із зображенням історичних подій. Ярослав Володимирович – член Національної спілки художників України, нагороджений подякою Луцької міської ради.

На виставці представлено шістнадцять полотен – найкращі роботи різних років, написані олією, зокрема ікони та картини сакрального змісту. «Волинська Богоматір», «Боремельський хрест», «Ярмарок на Івана Богослова», «Пошана свят», «Свята Волинь», «Село Зимне» та інші твори Жупанюка-старшого вражають філігранністю й досконалим опрацюванням історичних джерел.

Цікаві й пейзажі батька та сина, особливо ті, на котрих зображено церковну архітектуру: «Святий Миколай Чудотворець», «Володимир Великий – князь Київський» тощо.

На заході побували представники влади, зокрема, перший заступник голови Волинської облради Юрій Поліщук, т. в. о. директора Волинського фахового коледжу культури і мистецтв ім. І. Стравінського Тарас Войтович, інші поціновувачі.

Виставку, організовану Департаментом культури Луцької міської ради, можна оглянути до 2 вересня.

25 серпня 2021 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери