Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини15 березня – початок Великого посту
Новини

15 березня – початок Великого посту

Свята Чотиридесятниця (триває сорок днів) готує християн до найбільшого свята – Воскресіння Христового, Пасхи.

У час Великого посту слід частіше ходити до церкви, сповідатись та причащатися. Звертаємося до Господа у храмі та вдома, ставимо свічки (символ нашої полум’яної віри та нашої волі, що м’якне від волі Творця), робимо пожертви на боговгодні справи. Читаємо Біблію, іншу побожну літературу.

На Чотиридесятницю припадає три заупокійні суботи: другої, третьої та четвертої седмиць (тижнів). У цю пору, коли ми більше зосереджені на молитві й духовних стараннях та намагаємось чинити більше добрих справ, не забуваймо про спочилих.

Церковний Устав на час Великого посту повністю виключає продукти тваринного походження: м’ясне, яйця, молочне. Риба дозволяється тільки на Благовіщення та Вербну неділю. Разом з тим, це не безальтернативні вимоги, а загальні рекомендації. Усе залежить від стану здоров’я та інших обставин. Певні послаблення посту можливі з благословення священника.

Важлива не лише «гастрономічна» частина посту. Потрібно облишити погані звички (як-от куріння, пристрасть до хмільного, лихослів’я, азартні ігри, перегляд непристойного відео, обмовляння), менше часу проводити в інтернеті, якщо це не пов’язано з вашою роботою, та перед телевізором. Ювілеї й такі інші відзначення доречно перенести на великодні часи. Коли ж усе-таки доводиться йти на якусь гостину, треба поводити себе стримано, не демонстративно.

Головне ж – усвідомлювати свою недосконалість та прагнути змінитися, робити більше добрих справ, жити не тільки для себе, а й для інших. Можна зібрати речі для потребуючих, приготувати вечерю батькам, просто побути зі своїми дітьми, дякувати Богові за те, що є, та просити Його благословення на майбутнє.

Усі події 15 березня за єпархіальним календарем – ось тут.

9 березня 2021 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери