Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини30 липня – великомучениці Марини
Новини

30 липня – великомучениці Марини

Великомучениця Марина Цього дня особливо вшановуємо святу Марину (в західній традиції – Маргариту).

Точних біографічних даних про угодницю мало, вони суперечливі та сповнені фольклорних елементів. Через те Папа Римський св. Геласій Перший у 494 році визнав її житіє апокрифічним, тобто таким, що лише частково відтворює дійсні події. Тому реальні факти життя цієї мучениці треба відділяти від художніх символів: наприклад, жахливий змій, якого вона подолала самим лише хрестом, слід розуміти як образ язичництва, голуба в золотому сяйві над її головою – як натхнення Святого Духа тощо.

Марина народилася в Антіохії Пісидійській (у Малій Азії, нині Туреччина). Батько її Едесій був язичником-жерцем. Від своєї годувальниці свята дізналася про християнську віру й вирішила не виходити заміж, а бути «Христовою нареченою». Це спричинило конфлікт із батьком.

Коли вона мала 15 літ, Діоклетіан, імператор у 284–305 рр., розпочав гоніння на християн. Марина пасла овець, а повз неї проїжджав правитель тієї області Олімврій, який повинен був проводити політику Риму, не зупиняючись ні перед чим. Зачарований її красою, Олімврій запропонував Марині стати його дружиною. Однак та не приховувала, що вірує в Христа й хоче лише Йому присвятити все своє життя. Тоді правитель віддав її на піклування одній знатній жінці, сподіваючись, що та вмовить дівчину відректись. Але Марина відкинула це. Тоді її піддали різним катуванням. Благодать Божа зцілювала Марину від ран, але мучителі не каялися. Одного дня під час тортур стався землетрус, із рук Марини спали кайдани. Вражений народ почав славити Бога. Проте правитель наказав стратити Марину і всіх, хто увірував у Христа.

Останки угодниці зберігалися в Константинополі до взяття міста хрестоносцями в 1204 р., тепер – по різних місцях. В усьому християнському світі багато церков названо на честь великомучениці Марини (Маргарити) Антіохійської, але в нашій єпархії нема жодної.

Цього дня громада Святителя Миколая Чудотворця в с. Мстишин Луцького районного деканату відзначатиме 20-річчя заснування, парафія Великомученика і цілителя Пантелеймона в с. Рованці цього ж благочиння – 30-ліття освячення храму.

Усі події 30 липня за єпархіальним календарем – ось тут.

29 липня 2020 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери