Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниПочався Страсний тиждень
Новини

Почався Страсний тиждень

Із 13 до 18 квітня ми згадуєм останні дні земного життя Христа Спасителя: Його страждання (страсті), смерть і погребіння.

Усі дні цього Страсного тижня (Страсної седмиці) називаються «Великими» – Великий понеділок, Великий вівторок і т. д. Через особливе значення і велич духовних спогадів та богослужінь Страсний тиждень не включено в богослужбове коло Великого посту, а стоїть окремо, як перехід від Святої Чотиридесятниці до Світлого Христового Воскресіння. А ще Страсний тиждень особливий тим, що він є найстрогішим. Православні християни замислюються над страстями Ісуса Христа і готуються до зустрічі з Ним. Під час відправ цими днями молитви спрямовано на страждання Спасителя.

Тож розглянемо Страсну седмицю докладніше.

У Великий понеділок Церква згадує старозавітного патріарха Йосифа, якого заздрісні брати продали в Єгипет, сказавши батькові, що його розірвали звірі. Йосиф розглядається як прообраз зрадженого Христа. Також прообразне значення життя Йосифа можемо бачити в тому, що він був відданий братами на смерть, але Бог зробив так, що під час голоду Йосиф урятував свого батька і братів од смерті.

Великого вівторка згадується викриття Господом книжників і фарисеїв, Його розмови і притчі, сказані в цей день у Єрусалимському храмі: про податок кесарю, про воскресіння мертвих, про Страшний суд і кінець світу, притчі про десять дів і таланти. У притчах зображається неочікуване пришестя Господа (про десять дів) і праведність суду Божого (про таланти).

У Велику середу – день віддання Ісуса на страждання і смерть. Особливості богослужіння перших трьох днів Страсного тижня такі: на утрені, після шестипсалмія й «Алилуя», співається тропар «Ось жених гряде опівночі…», а після канону – пісня «Чертог Твій бачу, Спасе мій…». Протягом усіх трьох днів служиться літургія ранішосвячених Дарів із читанням Євангелія.

Особливо зворушливі споминами, молитвами і піснеспівами останні три дні Страсної седмиці. Великого четверга в богослужіннях споминаються чотири події з життя Спасителя: Тайна вечеря, на якій Господь установив новозавітне Таїнство Євхаристії – Причастя Його Тіла і Крові; вмивання ніг ученикам на знак глибокого смирення і любові до них, а також як повчання всім християнам не шукати влади один над одним, а слугувати один одному; молитва в саду Гефсиманському; зрада Христа Юдою. Увечері відбувається відправа, під час якої читаються 12 уривків з Євангелія про страсті Христові. Страсний четвер також називають «Чистим», бо з цього дня починаються особливі приготування до святкування Пасхи – віряни прибирають домівки, деякі печуть паски.

У Велику п’ятницю Церква згадує неправедне осудження Господа Ісуса Христа, Його страждання, розп’яття на хресті, смерть і погребіння, зішестя в ад для сповіщення там перемоги над смертю і визволення душ, які з вірою чекали Його пришестя, а також уведення розбійника в Рай. Цього дня, який є особливо строгим постовим днем року, віряни, за змогою, стараються зовсім не споживати їжі. Літургія цього дня не звершується. Після полудня у храмах урочисто виносять для поклоніння Плащаницю.

Богослужіння Великої суботи присвячено спомину про перебування Ісуса Христа «у гробі тілом, у пеклі душею, як Бог, у Раю ж з розбійником, і на Престолі був Ти, Христе, з Отцем і Духом, все наповняючи, Неописанний» та про воскресіння Спасителя із гробу.

Під час Страсного тижня християнам належить дотримуватися строгого посту «заради Страстей Христових», які Він перетерпів за гріхи людства. Потрібно, наскільки це можливо, прийняти головні таїнства Православної Церкви – Сповідь і Причастя. Маємо замислитись над великим значенням Страсної седмиці, щоб достойно приготуватися до Світлого Христового Воскресіння.

Усі події 13–18 квітня за єпархіальним календарем – ось тут.

13 квітня 2020 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери