Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниУ храмах Волині служать постові Богослужіння
Новини

У храмах Волині служать постові Богослужіння

4 березня 2020 р. Літургія Ранішосвячених дарів в кафедральному соборі Святої Трійці.  Світлини інформаційної служби єпархії.

У перші дні постового тижня у храмах єпархії лунають особливі молитви. Зокрема, й у кафедральному соборі Святої Трійці.

У понеділок митрополит Луцький і Волинський Михаїл розпочав читання великого покаянного канону преподобного Андрія Критського. У перші чотири дні Великого посту цей канон ділиться на частини і читається на великому повечір’ї, а на утрені в четвер п’ятої седмиці – повністю. Канон можна описати як покаянний плач, що розкриває нам усю безодню гріха. Слова проникають у душу християнина і пробуджують його серце від гріховного сну. Преподобний Андрій зображає нам великі образи – Адама і Єву, рай і гріхопадіння, патріарха Ноя і потоп, Давида, Обітованну Землю й особливо Христа і Церкву. Великим цей канон називається головним чином через обширність. Якщо інші канони складаються із 30-ти тропарів,то канон Андрія Критського –із 250-ти.

У середу владика Михаїл служив першу в цьому році літургію ранішосвячених дарів. З давніх часів Православна церква через особливе, благоговійне шанування святої Чотиридесятниці як часу строгого посту і покаяння не відправляє повну літургію, крім суботи й неділі, а звершує літургію ранішосвячених дарів. Це Богослужіння відрізняється від літургійЙоана Золотоустого і Василія Великого тим, що на ній подаються для причастя дари, які вже освячені на попередній літургії. Така служба звершується по середах і п'ятницях у перші шість тижнів Великого посту, а також у четвер п'ятого тижня, коли поминається преподобна Марія Єгипетська.

4 березня 2020 р. Інші новини за рубриками: Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери