Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЦерковний календар: 7 січня – Різдво Христове
Новини

Церковний календар: 7 січня – Різдво Христове

Різдво Христове

Це свято є одним із дванадцяти найбільших у році. Переддень його називається Святвечором, коли піст особливо строгий. За словами святителя Йоана Золотоустого, Різдво Христове – початок усіх головних церковних торжеств: у ньому мають початок і Богоявлення, і Великдень, і Вознесіння Господнє, а також П’ятдесятниця.

Поява Сина Божого на цей світ сталася в холодну ніч. Марія і Йосиф ішли до Вифлеєма, оскільки за наказом римського імператора Августа в Палестині проходив місцевий перепис населення. Як свідчать давні джерела, юдеїв записували за місцем розміщення родових книг. Марія і Йосиф, далекі збіднілі нащадки царя Давида, жили в Назареті, але походили з Вифлеєма, і там були їхні родові книги. У місті не знайшлося їм притулку через велику кількість людей, тому Немовля з’явилося в печері, у якій було влаштовано стійло для худоби.

Першими, до кого прийшла звістка про народження довгоочікуваного Месії («царя юдейського», як тоді казали), стали пастухи, які в полі були біля свого стада. До них з'явився ангел і приніс благу звістку про народження Сина Божого. Волхвам же – ймовірно, перським звіздарям – сповіщено про цю радісну подію яскравою зіркою (можливо, то було одне з астрономічних явищ, а можливо, йдеться про духовне просвічення). Вони прийшли в печеру і принесли символічні подарунки Немовляті: золото як царю, ладан – як Богу, а смирну – як людині, якій належить померти.

За переказом, ці благословенні дари все життя зберігала Божа Матір. Незадовго до Свого успіння Вона передала їх до єрусалимської церкви. У 400 році візантійський самодержець Аркадій переніс їх у Константинополь, щоб освятити столицю. До його завоювання дари зберігались у скарбницях імператорів. У 1433-му, після захоплення міста, турецький султан Мухаммед II дозволив забрати скарби своїй дружині Маро (Марії), християнці, які вона відправила на Афон.

Цар Юдеї Ірод із великою боязню очікував народження Немовляти, тому що боявся за свій престол. Він наказав волхвам повернутися до Єрусалима і видати місце, де знаходиться Марія з Дитиною. Але волхви, які отримали у сні одкровення, до Ірода не повернулися. Тоді цар видав наказ воїнам оточити Вифлеєм та вбити всіх немовлят (для його кривавої тиранії то не було щось аж надто незвичайним). Солдати вривалися в будинки, забирали новонароджених дітей у матерів і вбивали. За переказами, того дня загинуло більше чотирнадцяти тисяч немовлят (щоправда, історики піддають сумнівам таке велике число). Але Сина Божого вони так і не знайшли. Марії і Йосифу було видіння, що вони негайно повинні покинути Вифлеєм і відправитися в Єгипет. Це вони і зробили в ту ж ніч.

Оскільки першими християнами були євреї, у яких в ті часи не було звичаю святкувати день народження, то й не відзначали Різдво Христове. Адже день народження, за юдейським світоглядом, – «день початку скорботи і страждань». Для них більш важливим був день Пасхи. Але після того як греки та інші народи увійшли в християнські громади, на основі їхніх звичаїв стали відзначати і день народження Христа. Спочатку свято Богоявлення поєднувало дві події: народження і хрещення Спасителя, але з початку VII ст. вони стали відзначатись окремо.

Ані рік, ані день приходу Ісуса в цей світ невідомі: у Новому Завіті йдеться лише про холодний сезон, а народження Спасителя, як відомо тепер, сталось на кілька літ раніше, ніж було визначено в давнину. 25 грудня ранні християни стали празнувати як Різдво, внісши нове наповнення у римське язичницьке свято «народження непереможного сонця», адже в Біблії сказано, що «сонце правди – Христос».

25 грудня 2019 р. з нагоди Різдва Христового за новоюліанським календарем уперше в сучасній Україні митрополит Луцький і Волинський Михаїл звершив службу Божу в луцькому кафедральному соборі Святої Трійці. За словами владики, розпочинати різдвяні святкування можна вже цього дня, акцентуючи увагу не на конкретній даті, а на події про прихід у світ Спасителя та на періоді – від 25 грудня до 7 січня, прославляючи Новонародженого Месію молитвами й колядками.

Усі події 7 січня за єпархіальним календарем – ось тут.

3 січня 2020 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери