Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниАрхієрей очолив відпустове свято у Четвертні
Новини

Архієрей очолив відпустове свято у Четвертні

21 жовтня 2019 р. Церква Преображення Господнього в с. Четвертня Маневицького деканату. Світлина інформаційної служби єпархії Митрополит Луцький і Волинський Михаїл уперше відвідав парафію Преображення Господнього в цьому селі Маневицького деканату після її переходу у лоно Православної церкви України.

Владика очолив Божественну літургію з нагоди відпустового свята в день преподобної Пелагеї. Як розповів настоятель храму священник Микола Случик, цю Божу угодницю давно шанують у їхній місцині. У час, коли люди масово вмирали від чуми, тодішній священник у день вшанування цієї святої відправив Службу та молився до неї, просячи заступництва. Після цього люди в селі перестали вмирати й почали відзначати відпустове свято, аби щороку вшановувати преподобну Пелагею.

Згадуючи цю історію у проповіді, високопреосвященний зауважив, що лише щира молитва віруючих людей змогла вигнати страшну біду із села. А щира молитва – це та, яку ти розумієш, зрозумілою мовою, пояснює архієрей.

Адже в той день, коли Святий Дух зійшов на апостолів, вони почали говорити різними мовами, аби інші люди могли розуміти Святе Письмо. Тому сьогодні у цьому храмі й лунає молитва українською, аби всім було зрозуміло, – підкреслив керуючий єпархією.

Із владикою молилися: маневицький декан протоієрей Андрій Закидальський, цуманський – протоієрей Тарас Манелюк, настоятель о. Микола, інше духовенство Маневицького, Ківерецького і Цуманського благочинь, представники влади та громадськості, парафіяни.

Під час Богослужіння архієрей нагородив настоятеля черговою священичою нагородою. Також благословенні грамоти отримали активні миряни, які сприяли возз’єднанню громади з ПЦУ, і церковний хор «Воскресіння».

Преображенську церкву в с. Четвертня побудовано 1600 р. на кошти княгині Анни, яка була нащадком великих князів Четвертинських. У пізніші часи поблизу храму спорудили жіночий і чоловічий монастирі, будівлі яких служили фамільною усипальницею для усієї княжої родини. На жаль, обителі не збереглись, а храм є, його зараховано до пам’яток архітектури національного значення.

Нагадаємо, православна громада в Четвертні оголосила про вихід із Московського патріархату й звернулася в управління єпархії з проханням прийняти її в юрисдикцію ПЦУ у травні цього року.



22 жовтня 2019 р. Інші новини за рубриками: Маневицький деканат, Протоієрей Андрій Закидальський, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери