Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЦерковний календар: що відзначаємо 27 вересня
Новини

Церковний календар: що відзначаємо 27 вересня

Воздвиження чесного і животворчого хреста Господнього Цього дня святкують Воздвиження чесного і животворчого хреста Господнього. З нагоди торжества у храмах єпархії відбудуться урочисті Богослужіння.

Престольний празник, як пише єпархіальний календар, мають громади в Луцьку, селах Вільхівка, Угринів Горохівського, Одеради, Покащів Ківерецького, Нові Кошари Ковельського районного, Боратин, Коршів Луцького районного благочинь. Цього дня 10 років тому в с. Вільхівка засновано храм.

Це одне із дванадцяти головних свят у році, завжди в числі. По-старослов’янськи «воздвиження» – значить «підняття» (у духовному розумінні – урочисте прославлення), а «чесний» – справжній.

Ця подія відбулася за імператора Константина Великого, в IV ст. Бажаючи відшукати того хреста, на котрому був розіп'ятий Ісус Христос, глава Римської держави направив до Єрусалима свою матір – благочестиву царицю Єлену.

Проте старий Єрусалим уже давно було повністю зруйновано, руїни вивезено, пагорби зрито, а долини засипано; місто, назване на римський лад Елія Капітоліна, забудували по-новому, тож колишню єврейську столицю годі було впізнати. Крім того, кілька поколінь місцевого населення раніше не мали права заходити сюди і загалом у Палестину. До того ж, язичники, намагаючись повністю знищити спогади про священні місця, де постраждав і воскрес Спаситель, звели на місці Голгофи та гробу Господнього капище своїм богам.

Цариці Єлені допоміг старий єврей на ім'я Юда, який, одначе, знав, що хрест зарито під тими ідолами.

Незабаром відкопали гріб і неподалік від нього – три хрести, чотири цвяхи та напівзотлілу дощечку. У той час ішла похоронна процесія, і щоб дізнатися, на котрому ж із тих хрестів був розіп'ятий Спаситель, єрусалимський Патріарх Макарій по черзі став підносити їх до покійника. Коли наклав третього, померлий ожив. Так усі переконалися, що знайдено справжній, чесний животворчий хрест Господній. Віряни попросили святителя Макарія підняти, тобто воздвигнути хреста, щоб усі могли, хоч би здалеку, благоговійно споглядати його.

Після віднайдення цієї реліквії у 326 році в різних місцях почали будувати Воздвиженські церкви. Одну із них, у Єрусалимі, заснувала сама Єлена, але не дожила до освячення 27 вересня 335 року. Тож на цей день установлено торжество Воздвиження чесного і животворчого хреста (з одноденним постом).

25 вересня 2019 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери