Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниУ ВПБА згадали владику Іоана (доповнено)
Новини

У ВПБА згадали владику Іоана (доповнено)

16 квітня 2019 р. Круглий стіл присвячений митрополиту Луцькому і Волинському Іоану (Боднарчуку) у Волинській православній богословській академії. Світлина інформаційної служби єпархії.

У Волинській православній богословській академії провели круглий стіл з нагоди 90-річчя від дня народження та 25-ліття упокоєння митрополита Луцького і Волинського Іоана (Боднарчука). Про це повідомив сайт Vpba.org.

Із доповідями про життя та пастирське служіння керуючого єпархією виступили студенти духовного вишу. Також спогадами про владику Іоана поділилися душпастирі, які його знали. Після доповідей учасники круглого столу переглянули документальний фільм про високопреосвященного «Святитель і Патріот».

На завершення виступив завідувач кафедри церковно-історичних та гуманітарних дисциплін протоієрей Микола Цап. Він поділився спогадами про цього архієрея, підбив підсумки круглого столу, вручивши подяки доповідачам.

Митрополит Іоан (Боднарчук) народився 12 квітня 1929 р. в с. Івано-Пусте Борщівського району Тернопільської області. За радянських часів закінчив Ленінградські духовні семінарію та академію, перебував у таборах. 11 жовтня 1977-го в Почаївський лаврі було звершено його постриг у чернецтво. З 1989 року архієрей був активним учасником національно-церковного руху в Україні.

Владика очолив не одну єпархію. 11 листопада 1993-го був призначений митрополитом Луцьким і Волинським. Як розповів о. Микола, за рік, доки високопреосвященний очолював нашу єпархію, було звершено 42 дияконські та 51 священичу хіротонії, з них половина духовенства залишилась на Волині. Кількість зареєстрованих парафій збільшилася з 81 до 109, відповідно священиків – із 67 до 83.

«Серед важливих церковних подій, які відбувалися у Волинській єпархії протягом 1994 року, можна згадати: приїзд 7 березня Патріарха Володимира і митрополита Філарета; 28 липня – єпархіальні збори, на яких вирішувались важливі й актуальні тодішні питання (церковна дисципліна, відкриття свічного заводу, заснування художніх майстерень для пошиття священичого одягу і виготовлення церковних предметів у колишньому монастирському приміщенні села Жидичин, перехід на священичі ризи грецького зразка тощо)», – зазначив душпастир.

9 листопада 1994 р. на 65-му році життя митрополит Іоан загинув в автокатастрофі.

20 квітня 2019 р. Інші новини за рубриками: Волинська православна богословська академія, Протоієрей Микола Цап
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери