Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниСпівробітник ВПБА про минуле й сучасне Церкви
Новини

Співробітник ВПБА про минуле й сучасне Церкви

24 січня 2019 р. Ігор Сацик в програмі «Чистий четвер». Кадр із відео «Емігрантського радіо».

Викладач Волинської православної богословської академії кандидат філософських наук Ігор Сацик розповідав в авторській програмі Руслана Ткачука «Чистий четвер» на «Емігрантському радіо» про важливі питання буття нашої Церкви.

Зокрема, щодо переходу громад МП до ПЦУ Ігор Каленикович повідав, що динаміка досить рівномірна. Адже спочатку ведуться діалоги, потім проводяться збори громад і лише тоді вирішуються документальні питання. Проте деякі священики ще не поділяють рішення своїх парафій про перехід, але то справа часу. Згодом же, вважає вчений, відбуватиметься і перехід єпископів.

Питанням часу є і визнання ПЦУ всіма іншими автокефальними Церквами. Науковець розповів, чому Сербська і Польська Православні Церкви зараз займають позицію несприйняття нашої церковної незалежності. Причини історичні: СПЦ і ПАПЦ традиційно перебувають у сфері найбільшого впливу Московського Патріархату.

Торкнулися в розмові канонів, внеску церковного мистецтва у вітчизняну культуру, а також проблеми використання церковнослов’янської мови. Дослідник переконаний, що її й тепер потрібно зберігати, вивчати. У кожного народу були свої відмінності в читанні текстів цієї мови, т. зв. ізводи (у т. ч. український ізвод). Нині церковнослов’янська далека від сучасної, малозрозуміла для мирян. Однак це наша перша літературна мова, через яку Русь-Україна сприймала православ’я, тож відкидати її не можна.

Повністю передачу можна переглянути за адресою: https://emradio.com.ua/

29 січня 2019 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери