Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЦерковний календар: що відзначаємо 26 листопада
Новини

Церковний календар: що відзначаємо 26 листопада

Ікона святителя Йоана Золотоустого, архієпископа Константинопольського

Цього дня особливо вшановуємосвятителя Йоана Золотоустого, архієпископа Константинопольського, а луцька парафіявідзначаєхрамове свято.

Йоан Золотоустий (347–407) – святий, вселенський учитель, один із засновників Вселенського Патріархату, блискучий оратор і релігійний полеміст (названий Золотоустим за красномовство), надзвичайно колоритна постать, яка виділяється серед багатьох мислителів і проповідників Східної Церкви.

Народився він 349 р. в Сирійській Антіохії (тепер Південна Туреччина). Будучи ще малим хлопцем, жив без батька з матір’ю Антузою, яка передала йому надзвичайну людську чутливість і глибоку християнську віру. Йоан навчався у вчителя-поганина, Лібанія, який був славним ритором тодішньої епохи. У школі Іван став теж ритором-проповідником. Пізніше, у роках 367–372, відвідував семінарію разом із невеликою групою юнаків, які згодом стали єпископами.

Після семінарії віддалився від світу на чотири роки. Поблизу гори Сільпіо жив на самоті під керівництвом одного старця. У цей час він цілковито присвятив себе роздумуванню над заповідями Христа, Євангелієм та посланнями апостола Павла.

Тяжко захворівши, не мав більше змоги сам себе лікувати, покинув пустинне місце та повернувся до християнської спільноти в Антіохії. Господь втрутився, щоб дати змогу Йоанові здійснити його правдиве покликання. Спорідненість зі Словом Божим, яке він у собі плекав у період самітницького життя, дозріла в ньому до кінця. У 378 р. Йоан став дияконом, невдовзі священиком, а 397 року висвячений на столичного, Константинопольського єпископа. Став красномовним проповідником, виголошуючи Боже Слово по місцевих церквах.

Рік 387 був знаковим для Йоана. У цей час точилася «революція статуй»: народ поскидав скульптури імператора на знак протесту проти збільшення податків. У ті дні Великого посту і неспокою владика виголосив зворушливі 22 «проповіді про статуї», присвячені покаянню і наверненню до Бога. Після того почався спокійний період душпастирської праці, який тривав майже 10 років.

Йоан Золотоустий є одним з отців Церкви, які написали багато різноманітних творів. Серед тих, що до нас дійшли: 17 трактатів, понад 700 казань, коментарі на Євангеліє від Матфея та послання апостола Павла і 241 лист. Помер у 407 році, але і надалі живий у своїх трудах.

Усі події 26 листопада за єпархіальним календарем – ocь тут.

26 листопада 2018 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери