Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниУ Луцьку відзначили Собор волинських святих та актовий день ВПБА
Новини

У Луцьку відзначили Собор волинських святих та актовий день ВПБА

23 жовтня 2018 р. Після Богослужіння перед кафедральним собором Святої Трійці в Луцьку. Світлина інформаційної служби єпархії За повідомленням сайта Vpba.org, напередодні, 22 жовтня, у домовому храмі Всіх святих землі Волинської ВПБА благочинний цієї церкви ієромонах Іларіон (Зборовський), гості та студенти відслужили Вечірню з акафістом.

23 жовтня Божественну Літургію та подячний молебень у кафедральному соборі Святої Трійці очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Із ним, зокрема, молилися: архієпископ Чернівецький і Кіцманський Онуфрій, архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, канцлер єпархії протоієрей Микола Цап, ректор ВПБА протоієрей Володимир Вакін, представники інших духовних навчальних закладів нашої Церкви.

Тут же, у храмі, відбулася посвята першокурсників. Студенти отримали благословення на носіння підрясника, склали присягу, одержали студентські квитки та залікові книжки.

Свято продовжилося в актовому залі ВПБА. У вступному слові ректор духовної школи отець Володимир коротко підсумував минулий навчальний рік, наголосив на бажанні розвивати її так, щоби найважливішим фактором навчання студентів залишалася їхня духовність та моральність. Ректор представив учасникам заходу фільм про академію.

Вітання висловили також: ректор Рівненської духовної семінарії протоієрей Віталій Лотоцький, представники Київської та Львівської православних богословських академій, Дніпровської духовної семінарії, начальник управління освіти і науки ОДА Людмила Плахотна, проректор з наукової роботи та інновацій СНУ ім. Лесі Українки Андрій Бояр.

Ректор ВПБА о. Володимир Вакін вручив іменний годинник від Верховної Ради митрополитові Луцькому і Волинському Михаїлові за заслуги в розбудові Церкви.

Грамотами Верховної Ради та нагрудним знаком нагороджені: ректор ВПБА кандидат богословських наук протоієрей Володимир Вакін, канцлер єпархії протоієрей Микола Цап та викладач академії кандидат історичних наук Микола Кучерепа.

Пам'ятні годинники вручено також викладачам кандидатові мистецтвознавства Тетяні Бокій та Мілі Хоміч.

Подяки Міністерства освіти України удостоєні доктор богословських наук протоієрей Богдан Гринів, кандидат богословських наук протоієрей Микола Цап’юк.

Благословенні митрополичі грамоти вручено протоієреям Михайлові Онищуку та Вікторові Пушку.

Митрополичими грантами на оплату навчання удостоєні студенти-відмінники.

Керуючий єпархією у промові підкреслив важливість виховання духовною школою майбутніх пастирів. Тільки високоосвічені, глибоко віруючі та молитовні пастирі зможуть повести за собою людей, що й буде найкрасномовнішим доказом ефективності виховання, упевнений високопреосвященний. Також владика відмітив, що зараз у ВПБА навчаються студенти з восьми країн світу. Всі випускники забезпечуються місцем служіння.

Секретар вченої ради священик Владислав Фульмес представив шостий номер наукового богословсько-історичного фахового журналу «Волинський благовісник».

Відзначення Собору, тобто дня спільного вшанування, всіх святих землі Волинської 23 жовтня започатковано 1881 р. – на честь 50-ліття повернення в Православ’я Свято-Успенської Почаївської лаври, яка більше віку перебувала в підпорядкуванні уніатів.

Перелік відомих прославлених Церквою подвижників благочестя, які просяяли на Волині або пов’язані з нею, починають рівноапостольні першовчителі слов’ян Кирило та Мефодій. Цей сонм поповнюється новими іменами. Зокрема, не так давно долучилися новоканонізовані: преподобний Амфілохій Почаївський, благовірний князь Володимир Василькович, мученик Данило Братковський.

Волинській православній богословській академії вже понад 220 років. Вона є наступницею Острозької єпаршої семінарії, заснованої єпископом Варлаамом (Шишацьким) 1795 р. Протягом своєї історії навчальний заклад діяв у різних містах, кілька разів його закривали й відновлювали. У 1992 р. відбулося відродження духовної семінарії в незалежній Україні, яку 2011-го реорганізовано в богословську академію.

24 жовтня 2018 р. Інші новини за рубриками: Волинська православна богословська академія, Протоієрей Володимир Вакін, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Микола Цап
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери