Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна Новини11 вересня – Усікновення голови Йоана Хрестителя
Новини

11 вересня – Усікновення голови Йоана Хрестителя

Усікновення голови Йоана Хрестителя

З нагоди скорботного свята у храмах єпархії пройдуть Богослужіння. Як повідомляє нам єпархіальний календар, 10 років тому (2007) засновано церкву Архістратига Михаїла в селі Рудня Рожищанського деканату.

Коли у 2001-му літаки, скеровані терористами, врізалися в нью-йоркські хмарочоси, безжально обриваючи сотні життів, 11 вересня стало днем світової жалоби. А для православних християн 11 вересня стало днем жалоби ще близько 2 тисяч років тому. Адже саме цього дня ми згадуємо кончину святого пророка, предтечі, хрестителя Господнього Йоана.

Його невдовзі після хрещення Ісуса було кинуто до в’язниці. Пророк Божий відкрито дорікав юдейському правителю Іродові Антипі за перелюб: ні для кого не було секретом, що Ірод живе з жінкою свого брата Іродіадою. Вона ж, у свою чергу, палала ненавистю до Хрестителя за те, що він сміливо називав речі своїми іменами, викриваючи їхню розпусту. Великий духовний авторитет Предтечі та повага до нього самого Ірода довго заважали звершити криваву розправу.

Аж ось у день свого народження Ірод влаштував бенкет, на якому дочка Іродіади Саломія танцювала перед гостями. Правителю так сподобався танець, що він у п’яному запалі поклявся дати їй все, чого та тільки забажає. Навчена матір’ю, Саломія замість коштовної нагороди, слави і багатства обрала голову Йоана Хрестителя – і просто зараз, «на блюді»!

Хибний страх втратити обличчя перед гостями через порушення необачно даної клятви переміг. Воїн, за наказом Ірода, негайно попрямував до темниці. За кілька хвилин він виніс на блюді скривавлену голову «найбільшого серед народжених жінками» – саме так назвав Ісус Христос Свого Предтечу та Хрестителя.

Усікновення чесної глави святого Предтечі для християн, з одного боку, це день його народження у вічність, відтоді рід людський отримав одного з найсильніших своїх молитвеників перед Богом. І водночас це день, коли православні християни, згадуючи подію вбивства Предтечі, тримають суворий піст.

Але православна традиція вшанування усічення голови Йоана Хрестителя не має нічого спільного з марновірними звичаями – наприклад, не різати в цей день овочів круглої форми чи навіть паляниць.

Нам треба зосереджувати увагу перш за все на духовній складовій цього дня, на тому, що жити із правдою Божою важко – вона відкриває нам очі на нашу недосконалість. Але реагувати на неї можна по-різному – або як Ірод, намагаючись знищити її, або як Йоан – живучи за нею. Варто лише пам’ятати: нищачи правду Божу, люди знищують, врешті, самих себе.

8 вересня 2017 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери