Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна ПроповідіВірте у зцілення, але діяльно вірте!
Проповіді

Вірте у зцілення, але діяльно вірте!

1 листопада 2016 р. В обласній клінічній лікарні. Світлина інформаційної служби єпархії Слово митрополита Луцького і Волинського Михаїла, виголошене 1 листопада в обласній клінічній лікарні на завершення акафіста преподобному Амфілохієві Почаївському перед його іконою з частинкою мощей.

Во ім’я Отця і Сина і Святого Духа. Слава Ісусу Христу!

Улюблені браття і сестри, шановний Іване Миколайовичу, сьогодні ми з приємністю і великою духовною радістю розпочинаємо нашу молитовну прощу із мощами преподобного Амфілохія Почаївського по лікувальних закладах, розпочинаємо із вашої обласної клінічної лікарні.

Мета, яку ми сповідуємо в цьому молитовному подвигу, – це підбадьорити людей, попросити у Бога благословення для всіх, хто хворіє, на їхнє швидке одужання, попросити мудрості й фаховості для лікарів. Але найбільше попросити – для душі, її спасіння і прощення гріхів.

І ми віримо в те, що Господь, Який у Євангелії говорить: «Де двоє і троє зібрані в Ім’я Моє, – там Я посеред них», сьогодні присутній тут, серед нас. Ця віра наша кріпиться на словах євангельських. Ця віра наша кріпиться на великому чоловіколюбстві Божому, яке проявляє Господь до нас. І ця віра кріпиться на нашій великій надії, на молитві преподобного Амфілохія Почаївського, всієї Волині чудотворця.

Милосердний Господь, даруючи людині життя, дає їй життя безгрішне, бездоганне, святе і праведне. Але неміч людська, спокуси, які є навколо нас, не завжди сприяють нашому життю, а, навпаки, відводять від Бога і приводять нас до поганих вчинків. І наслідком вчинків є хвороби. Тому, що «однією людиною гріх ввійшов у світ, а гріхом ввійшла смерть». Смерть як наслідок хвороби.

Але ми вірим сьогодні в те, що воскреслий Ісус Христос, Який «смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував», Своєю цією перемогою надихає й утверджує нас, що ми можемо здолати все погане, що стоїть на нашій життєвій дорозі.

І, як каже апостол Павел, і ми йому вірим: «Я все можу в укріпляючому нас Господі». І тому сьогодні сумніву, боязні, надмірного переживання не повинно бути. Віра в Бога творить чудеса. І як приклад сказано: якщо твоя віра буде з гірчичне зерно – можна рухати гори.

То хіба сьогодні наша праця, молитовний наш подвиг – кому на поверх спуститися, кому два кроки зробити, – хіба все це дарма? Не може такого бути. Ми недаремно сюди прийшли, в цей храм. Ми недаремно творили ось цю молитву. Тому, що якби все це не збувалося, то все це даремно ми б робили. Але віримо, що все це ми робимо недаремно. Віримо, що Господь може творити чудеса. За нами лишається одне – повірити. Повірити у велику силу Божу, благословення Боже, яке здійсниться на нас.

Тому вірте, вірте, що Господь з вами. Вірте, що Господь вам буде допомагати. Але допомагає тим, хто діє і вірить. Не просто бездіяльно чекає, а діяльно вірить і діяльно переконаний, що все збудеться. Тому нічого в цьому світі не треба боятися, що би нам Господь не посилав. Якщо ми вірим Йому, то Він усе посилає для нашого з вами блага. І в кінцевому підсумку все вийде на добре. Будь-які випробування вийдуть на добре.

Тому я бажаю вам достойно пройти цю життєву дорогу, ці випробування, ці попущення, які Господь дає. З успіхом їх пройти, і в доброму здоров’ї далі провадити життя, і дякувати Богу за все, що Він посилає для нас: і за скорботу, і за радість. Але після скорботи завжди настає радісна мить. Тому, що Христос «смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував».

І я бажаю всім, хто прихворів, – оздоровитися, хто прийшов сюди на профілактику, перевіритися, – щоби здоров’я утримувалося в доброму стані, а лікарям – займатися лише профілактикою, незважаючи ні на які «перестройки» й реорганізації в медицині. І тому успіху вам, благословення, удачі у вашій добрій праці для збереження тіла як храму Духа Святого.

Слава Ісусу Христу!
Здоров’я всім і довголіття!

3 листопада 2016 р. Інші проповіді за рубриками: Капеланська служба єпархії, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів проповідей
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери