Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниВакін Володимир, протоієрейУ Феодосіївській церкві Луцька освячено настінні розписи
Новини

У Феодосіївській церкві Луцька освячено настінні розписи

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл звершив Божественну літургію та чин освяти оновлених розписів у храмі, що на вул. Володимирській, 70.

У день ушанування святителя Феодосія, архієпископа Чернігівського на спільну молитву з архієреєм зібралися: канцлер єпархії протоієрей Микола Цап, ректор Волинської православної богословської академії протоієрей Володимир Вакін, декан обласного центру протоієрей Михайло Онищук, ківерецький декан протоієрей Іван Семенюк, настоятель парафії протоієрей Василь Лозовицький та інше духовенство.

Чергову священничу нагороду вручено о. Василеві, церковні відзнаки – жертводавцям і активним парафіянам.

Феодосіївська церква, яку відкрили 1895 р., спочатку була цвинтарною каплицею для відспівування військовиків. Заснування на цьому місці храму на честь цього святого мало військові-політичні причини. Адже неподалік розміщувалась армійська частина, в якій було багато вихідців із Чернігівської землі. Наприкінці століття дерев’яну капличку замінили на цегляну. У серпні 1906-го храм освятили. Перші чотири настінні розписи з’явилися того ж року (художник Шинкаренко). Феодосіївська церква не припиняла діяльності й за радянських часів.

У 1948 р. тодішній настоятель протоієрей Гавриїл Коробчук, який під час примусового переселення українців із Холмщини прибув до Луцька, таємно привіз чудотворний образ Холмської Богородиці. Служив українською.

З нагоди двотисячоліття Різдва Христового на подвір’ї храму споруджено хрест. Опісля на цьому місці звели каплицю на честь народження Спасителя, на куполі якої встановлено хрест у вигляді вифлеємської зірки. Освячено її на Різдво у 2021 р. Окрім цього, відреставровано куполи і накупольні хрести, перекрито дах, оновлено фасад храму.



10 вересня 2023 р. Інші новини за рубриками: Луцький міський деканат, Протоієрей Володимир Вакін, Священик Василь Лозовицький, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Михайло Онищук, Протоієрей Іван Семенюк, Протоієрей Микола Цап
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери