Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЦерква і державаЦерква закликає відмовлятися від ідентифікаційного коду та ID-картки?
Новини

Церква закликає відмовлятися від ідентифікаційного коду та ID-картки?

Представники нашої єпархії відповіли на це запитання на прохання Центру журналістських розслідувань «Сила правди» (sylapravdy.com).

«У Православній церкві України не засуджують використання парафіянами ідентифікаційних кодів, біометричних паспортів, – зазначив протоієрей Віталій Собко, голова інформаційно-видавничого центру єпархії, – адже вони є лише одним із проявів наукового і технологічного прогресу. Жодного релігійного підґрунтя тут нема. Те, що з Біблії відоме як “печать антихриста”, може бути прийнятим лише за усвідомленим вибором людини, яка відречеться від Бога. Таємно, через технології, без відома самої особи ніхто не зможе зробити віруючого християнина слугою диявола».

А викладач Волинської православної богословської академії кандидат філософських наук Ігор Сацик пояснив: «Насправді релігія не забороняє мати ідентифікаційний код чи ID-картку, але різні кола людей бачать у присвоєнні карток і кодів щось на зразок апокаліптичного числа звіра – 666. Є ті, хто бачать в цьому маніпуляції людиною і застерігають про певні небезпеки, на основі цього й утворюються такі песимістичні течії, які заявляють про необхідність відмовитися від кодів та паспортів».

За його словами, християнство не забороняє цього. Так, в Одкровенні Йоана Богослова сказано, що в кінці часів людям буде поставлена печать сатани на чоло, на руку, але в середовищі богословів точної вказівки щодо того, що це саме і є прихід антихриста, офіційно ніде немає. Тож Ігор Сацик нагадує, що християнство – це «релігія, яка закликає людей тверезо, критично мислити, завжди вагатися, чи правильно ми трактуємо ту волю Божу, яка висвітлена в Святому Письмі. Бог не змушує людей вірити сліпо, і християнство не є релігією сліпої віри, але часто різноманітні шахраї саме цього вимагають від своїх послідовників».

Журналісти «Сили правди» пишуть, що з січня 2016 р. по травень 2023-го на Волині винесли близько 1200 рішень у справах щодо видачі мешканцям області паспортів громадянина України старого зразка замість ID-карток. Основна причина цих позовів – релігійні переконання. Подібна ситуація і з відмовою від ідентифікаційних кодів. Ті відмовники, з якими авторам публікації вдалося поспілкуватися, виявилися прихильниками УПЦ (Московського патріархату).

15 травня 2023 р.
Інші новини за рубриками: Церква і держава
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери