Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниПушко Віктор, протоієрей«Духовна абетка»: нові технології – спосіб євангелізації
Новини

«Духовна абетка»: нові технології – спосіб євангелізації

Настоятель храму Софії – Премудрості Божої в Луцьку протоієрей Віктор Пушко на «12 каналі» розповів, що церква непорушна у вченні, але активно використовує сучасні цифрові технології.

Головна її мета – нести Слово Боже для якомога ширшої громади і в зручний для неї спосіб, каже душпастир. «З появою інтернету більшість церковних книг, навіть малодоступних, з`явилися в електронному вигляді. І це була велика користь для церкви, її місії, для вірян. Церква не стоїть осторонь усіх технологічних процесів. Священники використовують їх для поліпшення комунікації, для навчання і проповідей. З використанням сучасних технологій стало більше можливостей пізнати Слово Боже, – пояснив священнослужитель. Не використовувати їх «було б нехтуванням священничого покликання, несумлінним виконанням своїх прямих обов`язків».

Церковні спільноти присутні і в соціальних мережах: «Є здорове бажання популяризувати свою парафію, стати відомим на більш широку аудиторію». Але, застеріг настоятель університетського храму, авторові публікацій, наприклад, у фейсбуці слід бути готовим до публічності, у тому числі до негативних коментарів: «У соцмережах часто зустрічається невмотивована агресія, образа індивідуальності, неправда, домисли, які видаються за правду».

З його слів, загрозу треба шукати не у використанні технологій, хоча вони часто й несуть етичну та соціальну небезпеку. «Ми говоримо про технологічні процеси, які змінюють, удосконалюють людство. Апостол Павло каже, що “все мені дозволено, та не все мені на користь». Якщо ці слова спроєктувати на сьогодення, то дозволено використовувати будь-які технології, питання тільки, для чого і що з людиною роблять ці технології?»

Подальший розвиток штучного інтелекту, безумовно, матиме вплив на людство, міркує отець Віктор, викладач Волинської православної богословської академії, капелан Волинського національного університету ім. Лесі Українки, головний редактор єпархіальної радіостудії «Благо».

«На мою думку, це не буде в контексті спасіння, а відбудеться зміна соціальних і етичних умов життя. Наприклад, виросте покоління, яке звертатиметься до штучного інтелекту не тільки за інформацією, але й порадою. То чи будемо ми застраховані, що штучний інтелект дасть етичну, психологічно добру пораду або правильну інформацію?! Ми часто самі собі своїми руками створюємо проблеми, боремося з ними й успішно їх долаємо. Така людська натура. Зло само себе не придумало. Все негативне, з чим бореться і чого боїться людство, людство і створило. Але треба пам`ятати, що всі технологічні досягнення, науковий прогрес […], можливо, слід вважати подарунком Божим».

1 березня 2023 р. Інші новини за рубриками: Протоієрей Віктор Пушко
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери