Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниМихаїл (Зінкевич), митрополитДень Миколая: історія свята і традиції від владики Михаїла
Новини

День Миколая: історія свята і традиції від владики Михаїла

Митрополит Луцький і Волинський незадовго до особливого вшанування святителя Миколая Чудотворця закликав наслідувати приклад великого угодника Божого.

Про це він розповів у програмі «Церква і релігія» на телеканалі «Конкурент TV». Керуючий єпархією нагадав, що цьогоріч за новим календарем 6 грудня «святкуємо пам'ять про великого подвижника, учасника Вселенського собору святого Миколая Чудотворця, єпископа Мирлікійського. Також він є покровителем міста Луцька».

Митрополит оповів, що традиція подарунків на Миколая з'явилися із прикладів його життя. Зокрема, одна з найпоширеніших історій – про християнина, в якого було три доньки і він бажав їх видати заміж. Але зіткнувся з безгрошів’ям, тож не було як віддати під вінець. У нього з’явилися навіть гріховні наміри з цього приводу. Про те дізнався святий Миколай і потай кинув у вікно вузлики золота. Такий приклад добродійності спирається на заповідь Божу: коли чиниш благо, нехай ліва рука твоя не знає, що робить права.

Архіпастир каже: «Коли ми говоримо про творення добра, то розуміємо, що це нас самих наближає до Різдва... Це свято, коли людина має вести себе як істинний християнин, згідно з заповіддю: полюби ближнього свого, як самого себе. Хочеш, щоб робили подарунки тобі, спочатку зроби їх іншим. Адже приємніше робити подарунки, ніж їх отримувати. Бо дарувати – це більший християнський вчинок, аніж чекати подарунок для себе».

Насамкінець високопреосвященний побажав цей день – 6 грудня – провести у піснеспівах і нагадав слова з відомого твору: «Хто, хто Миколая любить, хто, хто Миколаю служить, тому святий Миколай на всякий час помагай…». Він зауважив, що подарунків хочуть усі – і дорослі, й малі. «Тому робіть добро один одному, даруйте не лише дітям, а й дорослим. І взагалі: будьте як діти, таких бо Царство Небесне, сказано в Євангелії».

Програма «Церква і релігія» – спільний проєкт каналу «Конкурент TV» та єпархіальної телестудії «Собор». Повністю випуск можна подивитися ось тут.

4 грудня 2023 р. Інші новини за рубриками: Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери