Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниКлочак Василь, протоієрейПротоієрей Василь Клочак – про впровадження календарної реформи
Новини

Протоієрей Василь Клочак – про впровадження календарної реформи

Настоятель луцького Братського храму Воздвиження хреста Господнього взяв участь у щорічному круглому столі на тему «Типікон і сучасна богослужбова практика» в Київській православній богословській академії.

Захід провели у двох частинах – «Календарна реформа: проблеми і перспективи» та «Парафіяльний богослужбовий устав: ідеї до формування». Наш клірик, який також є викладачем Волинської православної богословської академії та членом богословсько-літургічної комісії Священного синоду, дистанційно виступив із доповіддю «Втілення календарної реформи у Волинській єпархії на прикладі Хрестовоздвиженської церкви».

Зокрема, душпастир розповів, що його парафіяни вирішили перейти на новий стиль ще на початку Різдвяного посту (15 листопада) і мали твердий намір не повертатися до старого, не повторювати жодних свят. Звісно, цьому передувала підготовка вірян. З ними спілкувалися, зокрема, про різницю григоріанського, юліанського і новоюліанського календарів між собою. Тож миряни знають, що новоюліанський – найбільш астрономічно досконалий.

Під час засідання дискутували про новий календар, створення богослужбового уставу, можливі скорочення у відправах, церковні свята, традиції, інше.

Типікон, або ж Устав, – це книга, що містить виклад порядку проведення всіх богослужінь річного кола.

23 травня 2023 р.
Інші новини за рубриками: Протоієрей Василь Клочак
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери