Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниКапеланська служба єпархіїУ Луцьку привітали з професійним святом військових священників (оновлено)
Новини

У Луцьку привітали з професійним святом військових священників (оновлено)

До Дня військового капелана в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олени Пчілки відбувся урочистий захід «Капелани: на службі Богу і Україні».

У зустрічі з духовенством ГО «Військові капелани Волині» взяли участь вихованці Волинського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою ім. Небесної сотні. Душпастирі, у т. ч. з інших конфесій, розповідали їм про своє служіння та місію капелана.

Зокрема, протоієрей Михайло Хімчак, капелан прикордонного загону, зазначив: «Наше служіння спрямовано на духовну опіку українських воїнів. Для них ми є і порадником, і другом, і товаришем, і слухачем. Інколи бійця потрібно просто вислухати, часом дати пораду, розділити його переживання, поговорити про те, що турбує».

Протоієрей Юрій Близнюк, капелан Волинського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, протоієрей Олександр Вронський, капелан 204-ї Севастопольської бригади тактичної авіації, протоієрей Володимир Труш, капелан 100-ї Волинської окремої бригади територіальної оборони, розповіли, що військове капеланство – це не лише діяльність для сприяння реалізації конституційного права військовослужбовців на свободу світогляду і віросповідання, а й духовна опіка, підтримка та допомога всім, хто цього потребує.

Студентки Луцького педколеджу вручили капеланам квіти, символічні обереги і подарували поетичні й музичні твори.

Спільною молитвою та хвилиною мовчання вшанували світлу пам’ять усіх, хто віддав життя за волю та незалежність України.

Присутні могли ознайомитися з книжковою виставкою «Капелани – герої, які підтримують стійкість духу наших захисників».

День військового капелана в Україні – 12 жовтня, в день святителя Мартина Милостивого, єпископа Турського, якого вважають засновником та покровителем армійських духівників. Священнослужителі з 2014 року, ризикуючи власним життям, допомагають захисникам виконувати свій обов’язок у військових частинах і на передовій. Їхня зброя – слово Господнє. Невтомним душпастирським служінням вони підтримують бійців молитвою у важкі хвилини.

Після початку війни на сході України місія капеланів стала не лише духовна, а й волонтерська. У ці важкі часи військові священники постійно поруч із нашими воїнами: під час підготовки й навчання, під час бойових дій і після них.

Закон «Про службу військового капеланства» підписано Президентом України 30 листопада 2021 року.

13 жовтня 2023 р.
Інші новини за рубриками: Церква і держава, Капеланська служба єпархії
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери