Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниКафедральний собор Святої Трійці в ЛуцькуХор «Оранта» виконав «Літургію» Стеценка
Новини

Хор «Оранта» виконав «Літургію» Стеценка

Архієрейський хор луцького кафедрального собору Святої Трійці під час Великого посту супроводжує Божественну Літургію творами протоієрея Кирила Стеценка.

Як уже повідомлялося, почин виконувати піснеспіви тільки українських композиторів належить Василеві Мойсіюку, головному регентові й художньому керівникові цього колективу, заслуженому діячеві мистецтв України. «Оранта», зокрема, співає твори Миколи Леонтовича, Артемія Веделя, Дмитра Бортнянського. З його слів, «Літургії» К. Стеценка властиве класичне мелодійне звучання.

Кирило Стеценко – видатний композитор, хоровий диригент і громадський діяч. Народився 24 травня 1882 року в с. Квітки на Київщині. Батько був муляром, розписував храми, писав ікони, а від матері передалася любов до музики. У 13 років Кирило став диригентом учнівського хору. Опісля був помічником керівника церковного хору (регента) при Михайлівському монастирі, мав доступ до величезної нотної бібліотеки. Згодом вступив до Київської семінарії, яку закінчив 1903-го. Був учителем музики у школі, працював із хоровими колективами. Організував учнівсько-викладацький хор, у репертуарі якого були класичні, українські народні пісні та твори Миколи Лисенка. У доробку композитора кілька опер для дітей, кантати і романси, обробки колядок і щедрівок. Згодом Кирила Стеценка висвячено на пресвітера, але він продовжує трудитися з хоровими колективами. Зокрема, організував Народний хор, який перейменовано у хорову капелу «Думка». Помер композитор 29 квітня 1922 року.

Отець Кирило Стеценко був продовжувачем справи Миколи Лисенка, розвивав і збагачував національний напрям в українській музиці. Творчість Стеценка разом із внеском його сучасників Миколи Леонтовича й Олександра Кошиця справедливо належить до золотої скарбниці української музики.

8 квітня 2024 р.
Інші новини за рубриками: Мистецтво, Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери