Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниКафедральний собор Святої Трійці в ЛуцькуПасії. Страсний хресний хід: особливі великопісні відправи
Новини

Пасії. Страсний хресний хід: особливі великопісні відправи

У луцькому кафедральному соборі Святої Трійці вперше цього року ввечері у 2-гу неділю Великого посту провели скорботне богослужіння, присвячені передсмертним стражданням Христа.

Чин Пасії впорядкував святитель Петро (Могила) в XVII ст. А Страсний хресний хід – порівняно нова відправа, дещо подібна до Хресної дороги, що її відправляють у Католицтві. У різних варіантах цю службу звершують і в багатьох православних парафіях, однак вона досі не усталена на загальноцерковному рівні.

У 2009 р. з благословіння тоді ще архієпископа Луцького і Волинського Михаїла видавничий відділ «Ключі» нашої єпархії випустив брошуру «Пасії. Страсний хресний хід», за якою ці чини й звершуються у Троїцькому соборі та інших церквах.

У своїй основі Пасії – це читання частини одного з канонічних Євангелій про страждання Христові після підготовчих молитов і піснеспівів. А на Страсному хресному ходу священнослужитель, який очолює відправу, бере у вівтарі на плече великий хрест і несе його, символічно повторюючи страсну дорогу Спасителя. Під час процесії, що розпочинається посеред храму, обходить навколо нього і знову повертається до місця початку; проводять дванадцять стоянь із виголошуванням євангельських уривків, особливих молитов та прохань потрійної єктенії. Тут згадуються не лише страждання Ісуса. Духовенство почергово возносить моління за виправлення гріховного життя і щире покаяння, за єдність та міцність Православної Церкви, за припинення «серед людей неправди, ворожнечі, кровопролиття», за благословіння Боже для України, краю нашого Волинського, за допомогу владі, за те, «щоб Господь наш Ісус Христос заради дорогоцінних страстей Своїх милостиво охоронив усіх українських воїнів у час тяжких випробувань і зберіг їх від смертоносної рани», за швидке повернення до рідних осель українських переселенців і біженців, за добрий урожай тощо.

За традицією Страсний хресний хід у кафедральному соборі служать увечері 2-ї, 3-ї, 4-ї та 5-ї неділь Великого посту (за кількістю чотирьох євангелістів), процесію очолює митрополит Михаїл. Окремо Страждальна хресна хода проводиться у Велику п’ятницю центральними вулицями обласного центру.

3 квітня 2024 р.
Інші новини за рубриками: Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери