Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниДіти і молодьЗ волинським архієреєм співслужив екзарх Вселенського Патріарха (оновлено)
Новини

З волинським архієреєм співслужив екзарх Вселенського Патріарха (оновлено)

У торжество Собору всіх святих землі Волинської в єпархії відбулись урочисті богослуження та захід.

У Волинській православній богословській академії відбувся актовий день. Молитовне вшанування Господніх угодників студенти розпочали 9 жовтня в домовому храмі Всіх волинських святих. Вечірню службу очолив проректор з виховної роботи ієромонах Іларіон (Зборовський).

10 жовтня Божественну літургію у кафедральному соборі Святої Трійці очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Із ним співслужили: екзарх Вселенського патріарха в Україні єпископ Команський Михаїл, митрополит Тернопільський і Кременецький Нестор, канцлер нашої єпархії протоієрей Микола Цап, ректор ВПБА протоієрей Володимир Вакін, представники духовних шкіл Києва, Львова, Івано-Франківська, Рівного. Після служби відбулася посвята першокурсників, які отримали благословення на носіння підрясника та склали присягу студента.

Торжество продовжилося в актовому залі академії. Отець ректор звернув увагу викладачів та студентства на нових викликах, завданнях та пріоритетах ВПБА. Кульмінацією його виступу стала представлення пропозиції проєктного рішення майбутнього гуманітарного вузу в Луцьку, який об’єднає військово- та медично-капеланські, гуманітарні, психологічні, педагогічні й богословські кафедри, факультети і студії.

Екзарх Вселенського патріарха преосвященний Михаїл у своєму слові закликав студентів до сумлінного навчання та особливо закликав їх читати, вдосконалюватися, зростати інтелектуально і духовно. Керуючий Тернопільською єпархією владика Нестор звернув увагу на історію та сучасність волинських святинь, зокрема Почаївської лаври. А представники Київської православної богословської академії подарували свої наукові видання для нашого вишу.

Особливо цінними для академії є слова підтримки від військових. У привітанні начальник 6-го Волинського прикордонного загону полковник Сергій Лозінський підкреслив: ініціатива ректора ВПБА щодо навчання кадрів та співпраці цих інституцій дає плоди. А командир військової частини 1141 підполковник Володимир Олійник наголосив: Богословська академія – це школа виховання не лише священнослужителів, але й кадрових, освічених та грамотних капеланів. Ректор Волинського медичного інституту Тетяна Пастрик відзначила солідну матеріальну й освітню базу ВПБА.

Вагому підтримку надає академії Гуманітарна місія «Волинське братство Св. Володимира Великого». Один з його керівників Сергій Мостенець зауважив, що серед випускників ВПБА є ті, хто, беручи відповідальність на себе, рятує сотні, а то й тисячі життів військових.

З нагоди актового дня нагороджено церковними відзнаками ряд викладачів – за плідну працю та ініціативність, за сприяння згаданому Братству, з нагоди ювілеїв викладання та перебування на посаді у ВПБА. Грамотами вченої ради відзначено студентів за сумлінне й успішне навчання.

11 жовтня 2023 р. Інші новини за рубриками: Діти і молодь, Волинська православна богословська академія, Кафедральний собор Святої Трійці в Луцьку, Протоієрей Володимир Вакін, Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Протоієрей Микола Цап
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери