Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниУ храмах єпархії розпочали служити Літургію Ранішосвячених Дарів
Новини

У храмах єпархії розпочали служити Літургію Ранішосвячених Дарів

У деканатах почали правити особливі постові богослужіння. Зокрема, у кафедральному соборі Святої Трійці обласного центру першу цьогоріч Літургію очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

Його звершують тільки під час Великого посту: в середу та п'ятницю, а також у четвер п’ятого постового тижня (день повного читання канону Андрія Критського); у понеділок, вівторок, середу Страсного тижня; та в інші дні, коли за Уставом належить звершувати його. Не правиться – в суботи Великого посту, бо тоді має бути Літургія Йоана Золотоустого, та неділі, бо тоді звершується Літургія Василія Великого.

Таку назву ця Служба отримала тому, що під час неї вірні причащаються Святих Дарів, освячених раніше, – на попередньо звершеній Літургії Василія Великого чи Івана Золотоустого. Від інших відрізняється тим, що на ній не буває ані проскомидії, ані євхаристійного канону.

Літургія Ранішосвячених Дарів – одне з найкрасивіших богослужінь Православної Церкви, є окрасою служб Чотиридесятниці.

VI Вселенський Собор 52-м правилом затвердив повсюдне звершення цієї Відправи у дні Великого посту, щоби не позбавляти вірних таємничого спілкування з Господом і водночас не порушувати строгого посту й подвигу покаяння відправою святкової повної Літургії.

21 березня 2024 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери