Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниДуховенство молилося за жертв Волинської трагедії
Новини

Духовенство молилося за жертв Волинської трагедії

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл очолив панахиду по жертвах Волинської трагедії біля Замкового Свято-Архангельського монастиря обласного центру.

У слові архіпастир наголосив, що ми зібралися біля стін колишньої в’язниці, бо саме тут відбувалося багато кровопролитних подій. «Зокрема, в цій тюрмі розстрілювали і поляків, і українців, і взагалі всіх, хто виступав проти радянської влади. Розстрілювали енкаведисти, розстрілювала радянська влада, провокуючи міжетнічні протистояння. І все це ми називаємо Волинською трагедією. Це не була трагедія одного дня чи однієї події... Це була трагедія ненависті, посіювання нелюбові до будь-кого.

Нині знову прийшла Росія, щоб пересварити всю Європу, весь світ, захопити українські території. Але ми бачимо, хто воістину друг України і хто її недруг. Ми робимо правильні висновки з історії. Немає нічого кращого, ніж жити братами разом у мирі й любові (Пс. 132:1). Тому що європейська цивілізація живе на основі християнської науки, християнської віри. Які б стосунки не були, все одно вони приводять до миру, до любові, до порозуміння і бажання жити в одному великому європейському домі.

Росіяни не базуються на християнській релігії. Хоча в багатьох звучить „ми – православні, ми – християни“. Але ідеологія „русского міра“ – це ідеологія ненависті і знищення. Прийшли сюди росіяни для того, щоб нас знищити, пересварити, перевернути все з ніг на голову. Прикриваючись, що це „не ми, це – буряти, це не ми – це інгуші, це ви самі себе“. Брехня, яка лине із вуст російської пропаганди, – брехня, яка сьогодні вийшла на поверхню.

Ми згадуємо тих невинно убієнних під час Другої світової війни, починаючи з 1939 року. Де загинула польська армія? Від кого? Від рук „русских“. Де загинули воїни УПА? Від рук „русских“. Тому сьогодні нам як ніколи слід переглядати сторінки історії, не того, що нас вчили – ненависті, а сторінки об’єднання, сторінки порозуміння, сторінки любові.

Хай сьогоднішня наша молитва за упокій невинно убієнних українців і поляків, найбільше постраждалих у той час, буде сторінкою порозуміння, любові. І жити в мирі, злагоді, великому європейському домі.

Тому Царство Небесне тим, хто постраждав, мудрість і здоров’я тим, хто сьогодні урядує. Й ми нині сміливо скажемо від всієї Європи: «Смерть москалям! Слава Збройним силам України!». Любов переможе все на світі так, як Господь переміг смерть. І Господь нам допоможе сьогодні здолати нашого спільного ворога, який не нашого духу, не нашої віри і не нашого світосприйняття», – переконує владика Михаїл.

Вшанувати жертв у чергову річницю Трагічних подій зібралися священнослужителі кафедрального собору Святої Трійці, міське духовенство, представники інших конфесій, влади та громадськості.

Волинська трагедія, або, як її називають історики, українсько-польське протистояння в роки Другої світової війни – це етнічні чистки конфліктуючих українського і польського населення.

20 липня 2023 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери