Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниЛуцьк: день пам’яті розстріляних українців 1941-го
Новини

Луцьк: день пам’яті розстріляних українців 1941-го

У колишній луцькій тюрмі духовенство відправило заупокійну літію до 82-ї річниці знищення органами НКВС в’язнів на початку німецько-радянської війни.

Богослужіння у дворі тепер Замкового Свято-Архангельського чоловічого монастиря очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Після молитви архієрей виголосив слово, в якому порівняв те, що відбулося тоді, з тим, що коїться зараз, підкреслюючи: ілюзій не повинно бути ніяких ні у влади, ні в народу, ні в церкви. З Московією нічого доброго не буває – голодомори, розстріли, катування… На жаль, це вже не історія, не минуле, а знову теперішнє життя.

Із владикою за упокій убієнних, зокрема, помолилися: декан кафедрального собору Святої Трійці протоієрей Микола Нецькар, декан обласного центру протоієрей Михайло Онищук, інше місцеве духовенство. З благословіння намісника обителі архімандрита Святополка (Канюки) в поминанні взяв участь благочинний ігумен Арсеній (Качан) із братією.

У ці дні 1941 р. на території тодішньої луцької тюрми кати НКВС розстріляли в’язнів, аби не евакуйовувати їх углиб СРСР. 23 червня здійснено масове вбивство чоловіків і жінок, арештованих та засуджених переважно за свої проукраїнські погляди. Згідно з архівними документами, станом на 10 червня 1941 р. в тюрмі утримували 2754 в'язнів. В основному це активісти ОУН, інтелігенція, священно- та церковнослужителі. Після приходу німців деякі могили було розкопано й рідні могли опізнати розстріляних, однак частина останків лежала під землею. У знайденому через 76 років похованні ексгумовано 107 останків. Їх виявили у п'ятиметровій ямі на глибині двох метрів. За попередніми даними, загиблі – це люди віком до 30 років, у тому числі жінки. У червні 2019-го проводили нові розкопки, які виявили численні людські рештки.

23 червня 2023 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери