Волинська Епархія Православної Церкви України Офіційний сайт
Головна НовиниПасхальне поминання померлих
Новини

Пасхальне поминання померлих

Відзначення Світлого Христового воскресіння має чимало богослужбових особливостей, пов’язаних із перемогою Спасителя над смертю. Проводи (Радониця) – одне з найважливіших таких святкувань.

Згідно з церковним календарем воно відбувається у вівторок після Світлого тижня, але фактично залежить від місцевої традиції. Зокрема, в Луцьку пасхальне поминання померлих на кладовищі по вул. Рівненській проходить у четвер Світлої седмиці, а на цвинтарі біля с. Гаразджа – у Світлу суботу й другу неділю після Пасхи.

У різних регіонах України побутують різні назви: Гробки, Дарна неділя, Могилки, Опроводи, Провідна неділя, Фомина неділя... На Поліссі, Волині традиційно відзначають Проводи в неділю, хоч окремі парафії – в інші дні. Для поминання близьких печуть паски (або ж залишають із Великодня), роблять крашанки. Кожен старається прибрати могили рідних, а також доглянути покинуті, що поруч.

На Проводи у храмах правлять Божественну літургію з панахидою, вірні запрошують священників на могили своїх родичів відслужити короткі літії з окропленням освяченою водою.

Подекуди прийнято залишати на могилах пасочки, крашанки, цукерки, навіть чарку з горілкою. Чи варто це робити? Ні! Адже наїдки розтягають тварини, а місце поховання має бути в чистоті та спокої. Молитва за померлих повинна бути з пожертвою. Тому варто віддавати їжу тим, хто не в змозі купити чи приготувати святкові страви. Що ж до звичаю залишати чи лити на могилу горілку: цим оскверняється пам'ять померлих.

Стосовно квітів, якими родичі прикрашають пам’ятники на Проводи: церква закликає парафіян нести на цвинтар лише живі, а не штучні, що завдають шкоди довкіллю.

Усі події 1 травня за єпархіальним календарем – ось тут.

27 квітня 2022 р.
Архів новин
Сайти нашої
епархії
Сайт нашої
Церкви
Наші
банери